Laaja Euroopan lapsiasiavaltuutettujen selvitys: Lastensuojelun sijaishuollossa lapsen oikeuksien kannalta useita ongelmia

Lastensuojelun sijaishuollossa on samanlaisia kipukohtia Euroopan eri alueilla, havaittiin tuoreessa selvityksessä. Euroopan lapsiasiavaltuutetut vaativat, että lapsen oikeudet huomioidaan paremmin, kun lapsi sijoitetaan asumaan kodin ulkopuolelle. Nuoret korostavat oikeutta tasapuoliseen kohteluun, rakkauteen ja huolenpitoon.

Euroopan lapsiasiavaltuutetut kokoontuvat 18.–19.9. Helsinkiin vuosikonferenssiinsa, jonka teemana on lastensuojelun sijaishuolto. Konferenssissa julkaistaan tutkimus, jossa professori emerita Tarja Pösö on yhdessä Suomen lapsiasiavaltuutetun toimiston kanssa selvittänyt eri maiden lastensuojelun sijaishuollon tilannetta, lainsäädäntöä ja käytännön toteutusta. Tutkimukseen vastasi 34 lapsiasiavaltuutettuun rinnastettavaa viranomaista eri puolilta Eurooppaa.

– Lastensuojelun sijaishuolto on siinä määrin haasteellista ja jännitteistä, että selvityksessä ei tunnistettu yhtään sellaista käytäntöä, jossa ei olisi lapsen oikeuksien kannalta jotain ongelmia tai haasteita, Tarja Pösö kertoo.

Erityisen kriittisiksi, toimenpiteitä edellyttäviksi asioiksi tunnistettiin lapsen ja hänelle tärkeiden ihmisten yhteydenpito, perheiden jälleenyhdistäminen, sijaishuollon laatu ja jälkihuolto sekä perhehoidon saatavuus.

– Tietyt haavoittuvassa asemassa olevat lapsiryhmät ovat muita vaikeammassa tilanteessa lastensuojelun sijaishuollossa, Tarja Pösö huomauttaa. – Tällaisiksi lapsiryhmiksi kyselyssä tunnistettiin vähemmistöihin kuuluvat lapset, vammaiset ja yksin maahan tulleet lapset sekä lapset, joilla on käyttäytymisen ongelmia.

Nuoret toivovat lastensuojelun sijaishuoltoon rakkautta, huolenpitoa ja tasapuolista kohtelua

Lapsiasiavaltuutettujen työn tukena on toiminut 12–17-vuotiaita Nuoria neuvonantajia, joilla on kokemusta lastensuojelun sijaishuollosta. He kokoontuivat ensin omissa maissaan, minkä jälkeen he työstivät Slovakiassa yhteiset suosituksensa sijaishuoltoon. Nuoret nostivat esille hyvin samanlaisia asioita lastensuojelun sijaishuollosta kuin aikuisetkin. Nuoret korostivat erityisesti mahdollisuutta vaikuttaa itseä koskeviin asioihin ja saada yksilöllistä tukea. Lisäksi he kiinnittivät huomiota sijaishuollon laatuun ja valvontaan.

– Yhtenä keskeisimmistä suosituksista nostaisimme lapsen oikeuden saada rakkautta, huolenpitoa ja tasapuolista kohtelua lastensuojelun sijaishuollossa, lapsiasiavaltuutettujen Nuorten neuvonantajien Suomen edustajat kertovat.

Euroopan lapsiasiavaltuutetut tekevät tiivistä yhteistyötä

Euroopan lapsiasiavaltuutetut kokoontuvat Helsinkiin, koska Suomen lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen valittiin viime vuonna Euroopan lapsiasiavaltuutettujen verkoston ENOCin puheenjohtajistoon. Vuoden kestävä puheenjohtajakausi käynnistyy Helsingin kokouksesta.

- Lapsiasiavaltuutettujen yhteistyö Euroopassa on tiivistä. Lapsiasiavaltuutetut edistävät lapsen oikeuksia omissa maissaan, ja yhteinen työskentely lisää tämän työn vaikuttavuutta. Suomessa lastensuojelu on aina ollut valtuutetun työn erityisenä kohteena: olemme esittäneet esimerkiksi lastensuojelulain kokonaisuudistusta ja hybridiyksikköjen perustamista vakavasti väkivaltaisille ja itsetuhoisille lapsille, Elina Pekkarinen tiivistää.