Hyppää sisältöön

Lasten­suojelun sijais­huollossa asuvat nuoret tarvitsevat rakkautta ja huolen­pitoa

Suomessa etenkin 13–17-vuotiaiden lasten huostaan­otot ovat lisääntyneet. Huostaan­otetuista nuorista valtaosa sijoitetaan lastensuojelu­laitoksiin. Nuoret toivovat, että sijais­huollossa kehitettäisiin etenkin nuoren saamaa huolen­pitoa ja rakkautta sekä yksilöllistä kohtelua. Sijais­huollon kehittämisessä täytyy huomioida myös nuoret, jotka eivät käyttäydy väki­valtaisesti, riko sääntöjä tai hatkaa sijaishuolto­paikasta.

Lapsiasia­valtuutettu on järjestänyt Nuorten neuvon­antajien tiimin nuorille, joilla on kokemusta lasten­suojelun sijais­huollosta. Tiimin toiminta oli osa laajempaa Euroopan lapsiasia­valtuutettujen verkoston ENOCin nuorten neuvon­antajien kuulemista 15 eri maassa tai alueella. Lapsiasia­valtuutetun toimisto järjesti tiimin yhdessä Turun SOS-Kehittäjä­nuorten kanssa ja tapasi seitsemän nuoren kanssa useamman kerran. Lisäksi nuoret eri maista kokoontuivat yhteisiin foorumeihin Slovakian Bratislavaan sekä Helsinkiin ja kokosivat omat suosituksensa sijais­huollon kehittämiseksi.

Huolen­pito ja rakkaus tarkoittavat esimerkiksi hyvää ja arvostavaa kohtelua

Lapsiasia­valtuutetun Nuoret neuvon­antajat -tiimin ensimmäisenä suosituksena oli lapsen oikeus huolen­pitoon ja rakkauteen sijais­huollossa. Nuorten mielestä huolen­pidon ja rakkauden pitää olla lähtö­kohta sijais­huollossa, ja se tarkoittaa nuorille hyvää kohtelua siten, että nuorella on turvallinen olo. 

– Turvallinen olo tulee luottamuksellisesta suhteesta, jossa nuori uskaltaa puhua vaikeista asioista vailla huolta siitä, että tietoa käytetään nuorta vastaan. Turvallinen olo syntyy nuorten mielestä myös siitä, että nuorelle puhutaan nätisti, ylitarkastaja Katja Mettinen lapsiasia­valtuutetun toimistosta kertoo Nuoret neuvon­antajat -tiimin työskentelyn tuloksista.

– Huolen­pito on sitäkin, että työntekijä on aidosti kiinnostunut nuoresta ja hänen asioistaan sekä halukas tutustumaan nuoreen henkilö­kohtaisesti, ei vain esimerkiksi vanhoja asiakirjoja lukien. Huolenpito ja suojelu näkyvät myös nuoren ja työntekijän molemmin­puolisen kunnioituksena, nuoren ikätason mukaisena kohteluna ja jokaisen arvostamisena yksilönä. 

Palvelujen järjestämisen näkökulmasta huolenpito tarkoittaa sitä, että nuori saa tarvitsemansa palvelut oikeaan aikaan sekä sitä, että työntekijät eivät vaihdu ja ovat tavoitettavissa. Suomen tiimin muut suositukset koskivat mm. oikeutta yksityisyyteen, vapaa-aikaan ja ihmis­suhteisiin. 

Suomen nuorten ehdotus sai Euroopan nuorilta kannatusta

Tänä vuonna Suomen Care Dayn eli sijais­huollon juhla­päivän 21.2. teemana on Rakkaus lasten­suojelussa. Care Dayta vietetään eri puolilla maailmaa. Suomen Nuoret neuvon­antajat -tiimin suositus lapsen oikeudesta huolen­pitoon ja rakkauteen sijais­huollossa nostettiin myös koko Euroopan nuorten neuvon­antajien suositukseksi.

– Huomasimme eurooppalaisessa työskentelyssä, että rakkaus sijais­huollossa ei ole helppo teema käsiteltäväksi. Kyse on kuitenkin hyvin perustavan­laatuisista lapsen oikeuksista. Jokaisen nuoren yksilöllinen, arvostava kohtaaminen ja huolen­pito on tärkeää nuoren tilanteen parantamiseksi sijais­huollossa, lapsiasia­valtuutettu Elina Pekkarinen kertoo.

– Tällä hetkellä lain­valmistelussa on tärkeitä uudistuksia koskien väkivaltaisia ja rikoksiin syyllistyviä tai sijaishuolto­paikasta hatkaavia nuoria. Lasten­suojelun kehittämisessä ja lainsäädännön uudistus­työssä on kuitenkin tärkeää huomioida kaikkien sijais­huollossa asuvien nuorten tarpeet. 

Lisätietoja

Nuorten neuvon­antajien tapaamisten muistio lapsiasia­valtuutetun verkkosivuilla

Euroopan lapsiasia­valtuutettujen nuorten neuvonantajien yhteiset suositukset lastensuojelun sijaishuollon kehittämiseksi

Euroopan lapsiasia­valtuutettujen selvitys lastensuojelun sijaishuollosta

Care Day -verkkosivut