Hoppa till innehåll

Unga som bor i barn­skyddets vård utom hemmet behöver kärlek och omsorg

I Finland har i synnerhet antalet omhänder­taganden av barn i åldern 13–17 år ökat. Största delen av de omhänder­tagna ungdomarna placeras på barnskydds­anstalter. De unga önskar att man inom vård utom hemmet skulle i synnerhet utveckla den omsorg och kärlek som den unga får samt det individuella bemötandet. I utvecklingen av vård utom hemmet måste man också beakta unga som inte beter sig våldsamt, bryter mot reglerna eller avviker utan lov från vård utom hemmet.

Barn­ombudsmannen har inrättat ett Unga rådgivare-team för unga som har erfarenhet av vård utom hemmet inom barn­skyddet. Teamets verksamhet var en del av ett mer omfattande hörande av unga rådgivare från Europeiska barnombudsmanna­nätverket ENOC i 15 olika länder eller regioner. Barn­ombudsmannens byrå inrättade teamet tillsammans med SOS-Unga utvecklare i Åbo och man träffade sju unga upprepade gånger. Dessutom samlades ungdomar från olika länder på gemensamma forum i Bratislava, Slovakien samt i Helsingfors och sammanställde sina egna rekommendationer för att utveckla vård utom hemmet.

Omvårdnad och kärlek innebär till exempel gott och respekt­fullt bemötande

Barn­ombudsmannens Unga rådgivare-teamets första rekommendation var barnets rätt till omsorg och kärlek i vård utom hemmet. Enligt de unga ska omsorg och kärlek vara utgångs­punkten i vården utom hemmet och det innebär ett gott bemötande för de unga så att de känner sig trygga. 

– En trygg känsla kommer från en förtroende­full relation där den unga vågar prata om svåra saker utan att oroa sig för att informationen används mot den unga. En trygg känsla uppstår enligt ungdomarna också av att man talar vänligt till dem, berättar överinspektör Katja Mettinen vid barn­ombudsmannens byrå om resultaten av arbetet i Unga rådgivare-teamet.

– Omsorg innebär också att den anställda är genuint intresserad av den unga och hens ange­lägenheter samt villig att bekanta sig med den unga personligen, inte bara till exempel genom att läsa gamla handlingar. Omsorg och skydd syns också som ömsesidig respekt för den unga och arbets­tagaren, behandling enligt den ungas åldersnivå och respekt för var och en som individ. 

Med tanke på ordnandet av tjänsterna innebär omsorgen att den unga får de tjänster hen behöver i rätt tid samt att de anställda inte byts ut och är anträffbara. De övriga rekommendationerna av Finlands team gällde bland annat rätten till integritet, fritid och mänskliga relationer. 

De finländska ungdomarnas förslag fick understöd av unga i Europa

I år är Kärleken inom barnskyddet tema för Finlands Care Day, dvs. jubileums­dagen för vård utom hemmet 21.2. Care Day firas på olika håll i världen. Det finländska Unga rådgivare-teamets rekommendation om barnets rätt till omsorg och kärlek inom vård utom hemmet lyftes också fram som en rekommendation för unga rådgivare i hela Europa.

– I det europeiska arbetet märkte vi att kärlek inom vård utom hemmet inte är ett lätt tema att behandla. Det handlar dock om mycket grund­läggande rättigheter för barn. Det är viktigt att varje ung person bemöts och tas hand om på ett individuellt och uppskattande sätt för att förbättra den ungas situation inom vård utom hemmet, berättar barnombudsman Elina Pekkarinen.

– För närvarande pågår viktiga reformer i lag­beredningen som gäller unga som är våldsamma och gör sig skyldiga till brott eller avviker utan lov från vård utom hemmet. I utvecklingen av barnskyddet och arbetet med att förnya lagstiftningen är det dock viktigt att beakta behoven hos alla unga som bor i vård utom hemmet.

Mer information

Promemoria om möten med Unga rådgivare på barnombudsmannens webbplats (på finska)

Gemensamma rekommendationer av europeiska barnombudsmäns unga rådgivare för att utveckla vård utom hemmet inom barnskyddet (på engelska)

Utredning av Europas barnombudsmän om vård utom hemmet (på engelska)

Webbplatsen för Care Day (Pesäpuu rf, på finska)