Lapset ovat kuntien ja hyvinvointialueiden voimavara – arvot ja käytännöt luodaan nyt
Kannanotto on julkaistu lapsiasiavaltuutetun vuosikertomuksessa 2024.
Kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjien on työssään edistettävä lapsen etua. Samalla lasten ja nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten yhteistyötä kunnissa, hyvinvointialueilla ja niiden välillä täytyy lisätä. Arvokkain ja vaikuttavin työ lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi tehdään arjessa. Siksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa tulee tarkastella kokonaisuutta ja ottaa oppia toisten kokemuksista.
Kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjät ovat paljon vartijoina
Suomalaisten palvelujärjestelmässä on toteutettu ennennäkemättömän suuret uudistukset. Kuntien tehtäviksi on jäänyt laaja joukko palveluja, jotka vaikuttavat suoraan kaikkien lapsiperheiden arkeen. Valtaosa suomalaisista lapsista osallistuu varhaiskasvatukseen ja lähes jokainen käy koulua. Lisäksi useimmat lapset ja nuoret hyödyntävät kunnan kulttuuri-, kirjasto-, nuoriso- ja liikuntapalveluja. Kunta on myös vastuussa siitä, millaisilla asuinalueilla lapset kasvavat.
Sosiaali- ja terveyspalvelut on siirretty kuntia laajemmille hyvinvointialueille. Lähes kaikki lapset käyvät neuvolassa, hammashoitolassa ja tarvittaessa terveyskeskuksissa sekä erikoissairaanhoidossa. Tukea tarvitseville perheille järjestetään sosiaalihuollon palveluja sekä mielenterveys- ja päihdepalveluja. Hyvinvointialueet ovat vastuussa myös vammaispalveluista ja oppilashuollon palveluista.
Kuntien ja hyvinvointialueiden valtuustoihin valitaan päättäjät kunta- ja aluevaaleissa. Heidän tehtävänään on ratkaista, miten kansalaisten palvelut järjestetään ja rahoitetaan. Kunnissa ja hyvinvointialueilla luodaan myös yhteistyörakenteet julkisen ja yksityisen sektorin sekä kansalaisyhteiskunnan välille. Siksi kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjät ovat ratkaisevassa asemassa lasten hyvinvoinnin edistämisessä.
Alati vähenevä lapsiväestö on Suomen tulevaisuuden kannalta korvaamattoman tärkeää. Lapset kantavat vastuun ja seuraukset tämän päivän päätöksistä. Siksi juuri nyt on kriittinen ajankohta luoda arvoja ja käytäntöjä, joilla edistetään lapsen etua, asemaa ja oikeuksia.
Eri toimijoiden välistä yhteistyötä on parannettava
Jotta lapsemme voivat hyvin, yhteistyötä hyvinvointialueiden, kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden välillä on parannettava. Näin palvelujen ja tuen toteutuminen on tehokkaampaa ja kattavampaa. Lapset ja perheet eivät elä arkeaan palvelujen järjestämisvastuun mukaisissa sektoreissa, eikä ratkaisu monimutkaisiin ongelmiin löydy vain yhtä elämän osa-aluetta tarkastelemalla.
Yhteisesti sovitut toimintatavat ja yhdessä tekeminen eri toimijoiden kesken ovat keskeisessä roolissa myös yhteisöllisissä ongelmissa kuten lasten väliseen kiusaamiseen, väkivaltaan tai nuorisorikollisuuteen puuttumisessa. Ratkaisuja ongelmiin on etsittävä yhdessä lasten ja perheiden kanssa.
Yhteistyön puutteet tulevat esiin perheiden kokemuksissa: apua saa pistemäisesti, pompotellen ja riittämättömästi. Tämä aiheuttaa häiriökysyntää, jossa apua tarvitsevat ihmiset kiertävät ”luukulta toiselle” tai väsyvät kiertämiseen. Väsyttävää on myös perheen tilanteen avaaminen yhä uudelle ammattilaiselle, jolloin perheen kokonaistilannetta ei hahmota välttämättä kukaan. Perheiden kokemusten mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden säästöpaineet ovat johtaneet reviiritaisteluihin siitä, kenen vastuulla perheen auttaminen kulloinkin on. Pahimmillaan perheiden apu viivästyy ja viimesijaisten palvelujen tarve kasvaa.
Perheiden luukulta toiselle kulkemisen sijaan lasten kanssa työskentelevien kuntien ja hyvinvointialueiden ammattilaisten on kuljettava yhtä matkaa ja samaan suuntaan. Ammattilaisten täytyy tuntea toisensa ja toistensa osaaminen. Apua ja tukea on saatava jo varhain. Toimijoiden ja sektoreiden erilliset budjetit eivät saa estää yhteistyön tekemistä tai hidastaa perheiden avun saamista. Myös tiedonkulun esteet ammattilaisten väliltä täytyy poistaa.
Lapsivaikutusten arviointi ja lapsibudjetointi auttavat tekemään lapsimyönteisiä päätöksiä
Kunnissa ja hyvinvointialueilla tehtävien päätösten on perustuttava riittävään ja tutkittuun tietoon lasten asemasta ja hyvinvoinnista. Päättäjien on päätöksiä tehdessään arvioitava, miten toteutettava päätös vaikuttaa lapsiin, ja huolehdittava, että lapsen asema ja oikeudet otetaan huomioon arviointia ja päätöstä tehtäessä.
Kunnan ja hyvinvointialueen budjettia täytyy tarkastella lapsen oikeuksien toteutumisen näkökulmasta ja talousarviopäätöksissä tulee arvioida päätösten vaikutukset lapsiin. Kansallinen lapsistrategia ja useat järjestöt tarjoavat kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjille ja viranomaisille tukea lapsivaikutusten arviointien ja lapsibudjetoinnin toteuttamiseksi.
Lasten tarpeiden huomioiminen päätöksenteossa ja pitkäjänteinen panostaminen lasten hyvinvointiin on lasten ja koko yhteiskunnan etu. Eri ammattilaisten ja toimijoiden yhteistyöhön panostaminen eli nk. yhteisövaikuttavuuden lähestymistapa on tutkitusti vaikuttava ja kustannustehokas keino lasten hyvinvoinnin parantamiseksi. Sosiaalihuollossa on saatu erinomaisia tuloksia ns. Imatran mallin soveltamisesta, minkä vuoksi Etelä-Karjala erottuu muista hyvinvointialueista myönteisten lastensuojelun tunnuslukujen vuoksi. Tätä Imatran ihmettä tulee tutkia nykyistä tarkemmin. Hyväksi todettuja menetelmiä täytyy aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti levittää uusille alueille ja kuntiin.
Panostamalla lapsiin panostamme samalla tulevaisuuteemme. Lapsimyönteinen yhteiskunta on pääsääntöisesti hyvä kaikille ihmisille.