Lapsen oikeudet edellyttävät vahvaa viestintää

Lapsen oikeuksien kansallinen viestintästrategia 2022–2026 julkaistaan keskiviikkona 30.3. Julkaisutilaisuus järjestetään etäyhteydellä klo 10.00–11.30. Tervetuloa!

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on ollut Suomessa voimassa yli 30 vuotta. Sopimuksen ja sen velvoitteiden heikko tuntemus vaikeuttavat lapsen oikeuksien tehokasta toteutumista. Päättäjät, lasten kanssa työskentelevät ammattilaiset ja vanhemmat eivät välttämättä tunne lapsen oikeuksia, eivätkä niitä osaa aina lapset itsekään. Nopeasti muuttuvassa maailmassa viestit lapsen oikeuksista ovat kuitenkin aiempaakin tärkeämpiä. Aiempi lapsen oikeuksien viestintästrategia laadittiin 11 vuotta sitten.

Lapsen oikeuksien kansallinen viestintästrategia tarjoaa työkaluja esimerkiksi kunnille ja hyvinvointialueille, kouluille, valtionhallinnolle, puolueille, järjestöille, ammattilaisille, perheille ja medialle lapsen oikeuksien viestintään ja lapsen oikeuksien huomioimiseen viestinnässä.

– Lapsen oikeuksia toteuttava Suomi on hyvä myös muille ihmisryhmille. Lapsen oikeuksia kunnioittavan yhteiskunnan rakentaminen on tärkeä osa demokratian ja yhteisöllisyyden vahvistamista. Lapsen oikeudet eivät saa jäädä juhlapuheisiin ja hyvän tahdon eleeksi, vaan niitä tulee punnita joka tilanteessa, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen korostaa.

– Emme kuitenkaan voi edistää asioita, joista emme kunnolla tunne. Siksi lapsen oikeuksien esillä pitäminen viestinnässä on hyvin keskeistä, Pekkarinen sanoo.

Viestintästrategian ovat laatineet lapsiasiavaltuutetun toimeksiannosta Juuli Hurskainen ja Ira Custódio Lastensuojelun Keskusliitosta. Työtä ovat ohjanneet lapsiasiavaltuutettu ja lapsen oikeuksien viestinnän ohjausryhmä. Viestintästrategian tekemiseen ovat osallistuneet lukuisat sidosryhmät, ja sitä varten on selvitetty lasten ja nuorten näkemyksiä.

Julkaisutilaisuudessa peruspaketti lapsen oikeuksia

Julkaisutilaisuudessa on mahdollisuus päästä kuulemaan huippuasiantuntijoita lapsen oikeuksia edistävistä järjestöistä ja valtionhallinnosta. Julkaisutilaisuuden puheenvuoroista saa hyvän käsityksen lapsen oikeuksien viestinnän tulevaisuuden suunnista. Samalla se tarjoaa ajattelun aihetta oman organisaation viestintään.

 

Ohjelma 30.3. klo 10.00–11.30

Tilaisuuden avaus | lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen

Lapsen oikeuksien kansallisen viestintästrategian tausta | Inka Hetemäki, Suomen Unicef

Lapsen oikeuksien kansallinen viestintästrategia | Juuli Hurskainen ja Ira Custódio, Lastensuojelun Keskusliitto

Kommenttipuheenvuorot | Ylva Krokfors, Vammaisfoorumi, ja Milla Kalliomaa, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Strategian jatkoaskeleet | Mikko Cortés Téllez, opetus- ja kulttuuriministeriö

 

Julkaisutilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Siihen ei tarvitse ilmoittautua. Tilaisuudessa on viittomakielen tulkkaus.

Osallistumislinkki julkaisutilaisuuteen