Lasten turvallisuus on heikentynyt – suunta voidaan yhä korjata

Lapsiasiavaltuutetun vuosikertomus julkaistaan 28.3. Vuosikertomuksen kannanotossa peräänkuulutetaan lasten mielenterveyskriisin ratkaisemista. Mielenterveys on yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan kehitykselle välttämätön ihmisoikeus. Vain hyvää arkea vahvistamalla voidaan ehkäistä vakavia ongelmia.

Lasten mielenterveyden ongelmat kuormittavat nyt etenkin psykiatrista sairaanhoitoa ja lastensuojelua.

– On selvää, ettei lasten mielenterveyden ongelmaa ratkaista vain viimesijaisiin palveluihin panostamalla. Perusta lasten hyvinvoinnille alkaa arjesta, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen huomauttaa.

On huolehdittava siitä, että lasten arki on tasapainoista ja turvallista. Hyvä ravinto, liikunta ja uni ovat mielenterveyden rakennuspalikoita. Lapset tarvitsevat aikuisten aikaa, ikäistensä seuraa, reiluja kaverisuhteita ja mielekästä vapaa-aikaa. Varhaiskasvatus- ja kouluarkea ei saa virittää liian tavoitteelliseksi ja kiireiseksi.

– Lisätukea lapsille ja perheille on tarvittaessa löydyttävä perustason palveluista, kuten koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Kun tilanne sitä vaatii, erikoissairaanhoitoon, lastensuojeluun ja päihdehoitoon tulee päästä viipymättä, ylitarkastaja Katja Mettinen lapsiasiavaltuutetun toimistosta sanoo.

Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään lasta

Lapsiasiavaltuutetun vuosikertomus 2022 julkaistaan etäyhteydellä järjestettävässä julkaisutilaisuudessa tiistaina 28.3.2023 klo 10. Tilaisuus on kaikille avoin, ja siinä on viittomakielen tulkkaus.

Vuosikertomuksen teemana on lapsen oikeus turvallisuuteen, joka oli lapsiasiavaltuutetun toiminnan painopiste vuonna 2022. Viime vuosi oli monella tapa murrosten vuosi. Yhteiskunnallisessa keskustelussa on puhuttu kolmoiskriisistä, jolla tarkoitetaan covid-19-pandemiaa, ilmastonmuutosta ja Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan.

– Mielestäni huoli lasten ja nuorten turvallisuudesta on perusteltu. Muutos huonompaan on tapahtunut lyhyessä ajassa. Suunta on yhä mahdollista korjata, ja mitä varhaisemmassa vaiheessa asiaan tartumme, sitä helpommin se onnistuu. Siksi olen niin hanakasti peräänkuuluttanut toimenpiteitä lasten ja nuorten turvallisuuden lisäämiseksi, lapsiasiavaltuutettu Pekkarinen sanoo.

Vuosikertomuksen julkaisutilaisuudessa käsitellään turvallisuuteen liittyviä ajankohtaisia teemoja, kuten lasten näkemyksiä turvallisuudesta, lasten mielenterveyskriisiä, lapsiperheköyhyyttä ja Ukrainasta paenneiden lasten tilannetta Suomessa.

Lisätietoja

Katja Mettinen & Elina Pekkarinen (toim.) (2023). Lapsen oikeus turvallisuuteen kolmoiskriisin ajassa: Lapsiasiavaltuutetun vuosikertomus 2022. Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisuja 2023:5.

Lapsiasiavaltuutetun vuosikertomuksen julkaisutilaisuus tiistaina 28.3.2023 klo 10.00–11.30 etäyhteydellä. Osallistumislinkki