Hyppää sisältöön

Kriittinen ajan­kohta lasten asioiden parantamiseksi on nyt

Lapsiasia­valtuutettu perään­kuuluttaa torstaina 10.4. julkaistavassa vuosi­kertomuksessaan lasten tilanteen parempaa huomioimista. Kuntien ja hyvinvointi­alueiden päättäjät ovat paljon vartijoina, sillä historian suurimmassa uudistuksessa on nyt kriittinen ajankohta järjestää lasten asiat kunnissa ja hyvinvointi­alueilla kuntoon. Lasten määrä vähenee, ja samalla he ovat Suomen tulevaisuuden kannalta korvaamattoman tärkeitä.

Lapsiasia­valtuutettu raportoi valtio­neuvostolle vuosi­kertomuksessaan lapsen oikeuksien toteutumisesta ja lasten hyvin­voinnin ja elin­olojen kehittymisestä.

– Aloitetaan huonoista uutisista – hälytys­merkeistä, joihin täytyy reagoida. Nuorten huume­kuolemat ja itsemurhat ovat lisääntyneet voimakkaasti. Vanhempien lapsiinsa kohdistama väkivalta on lisääntynyt. Jokaisessa lasten tapaamisessa lapsiasia­valtuutetulle kerrottiin kiusaamisesta, johon aikuiset eivät puutu riittävästi. Lasten väkivalta- ja ryöstö­rikollisuus on raaistunut. Jo joka kuudennesta 13–15-vuotiaasta lapsesta on tehty lastensuojelu­ilmoitus, ja lapset jonottavat monella alueella lasten­suojelun apua, jota pitäisi saada heti. Samalla lasten­suojelun apu painottuu voimakkaasti huostaan­ottoihin ja kiireellisiin sijoituksiin. Emme voi yhteis­kuntana hyväksyä näitä asioita, lapsiasia­valtuutettu Elina Pekkarinen sanoo.

Päätöksillä on pitkä­aikaisia vaikutuksia lapsiin

Tänä keväänä kuntiin ja hyvinvointi­alueille valitaan uudet päättäjät. Kiireellisten ratkaistavien asioiden ja taloudellisen paineen keskellä päättäjien on välttämätöntä huomata, että nyt rakennetaan historiallisen suurta palvelu­järjestelmän uudistusta ja rakenteita, jotka vaikuttavat kaikkien suomalaisten elämään. Päätöksen­teossa onkin säästö­paineista huolimatta kriittisen tärkeää muistaa arvioida huolellisesti päätösten lyhyt- ja pitkä­aikaiset vaikutukset lapsiin. Päätösten pitää perustua riittävään ja tutkittuun tietoon.

Ensimmäistä kertaa perhe­tilastoinnin aikana Suomessa on alle miljoona lasta. Lasten huomioiminen päätöksen­teossa ja pitkä­jänteinen panostaminen lasten hyvin­vointiin on koko yhteis­kunnan etu. On vastuutonta tehdä päätöksiä pistemäisesti huomioimatta kokonaisuutta ja päätösten vaikutuksia lapsiin. Esimerkiksi lastensuojelu­lain kokonais­uudistus ja sosiaali­turvan leikkaukset on päätetty toteuttaa osissa. Lapsiasia­valtuutettu seuraa huolestuneena, millaiset kokonais­vaikutukset näillä reformeilla on.

– Arvokkain ja vaikuttavin työ lasten ja nuorten hyvin­voinnin edistämiseksi tehdään arjessa. Apua ja tukea on saatava jo varhain. Jos tätä ei huomioida, se tulee yhteis­kunnalle todella kalliiksi, lapsiasia­valtuutetun vuosi­kertomuksen laatinut ylitarkastaja Katja Mettinen muistuttaa.

Koulutus on tehokkain tapa tasoittaa eri­arvoisuutta – ongelmat ratkaistaan yhteisellä työllä

Kestävä talous­kasvu edellyttää hyvin­voivia, rohkeita ja osaavia nuoria, joiden työ on tuottavaa ja innovatiivista. Koulutus on tehokkain ja toimivin tapa tasoittaa taustoista johtuvaa eriarvoisuutta.

Koulutuksesta säästäminen kostautuu paitsi kunnille, myös perheille ja koko yhteis­kunnalle. Koulu on lapsille enemmän kuin oppimisen paikka. Koulun­käynti kasvattaa lapsen yhteis­kunnan jäseneksi. Koulun­käynnin ja mielekkään vapaa-ajan vieton tukeminen ehkäisee tehokkaasti myös rikollisuutta ja syrjäytymistä.

– On totta, ettei koulu yksin voi ratkaista yhteis­kunnan ongelmia, mutta osaamisensa ja voimansa yhdistämällä eri alojen ammattilaiset voivat sen tehdä. Esimerkiksi kiusaamista, väkivaltaa ja nuoriso­rikollisuutta on voitu tehokkaasti vähentää ammattilaisten välisellä yhteis­työllä. Ratkaisuja on etsittävä yhdessä lasten ja perheiden kanssa, Pekkarinen muistuttaa.

Yhteistyön rakentaminen vaatii toiminta­tapojen kehittämistä ja voimakasta panostamista ennalta­ehkäisevään työhön sekä tiedon­kulun esteiden poistamista. Ongelmien ennalta­ehkäisy on tehokkainta, vaikuttavinta ja myös inhimillisintä.

Lasten ja nuorten mukaan unelmien koulu on paikka, jossa jokainen saa olla oma itsensä, oppilaita kuunnellaan ja heidät huomioidaan yksilöinä, eikä ketään kiusata. Jokaisen lapsen tulee kokea kuuluvansa yhteen lapsuuden keskeisimmistä yhteisöistä.

Lisä­tietoja

Lapsiasia­valtuutetun vuosi­kertomus 2024 ”Unelmien koulussa saa olla oma itsensä” julkaistaan torstaina 10.4. klo 10.00–11.30. Vuosi­kertomus luovutetaan valtio­neuvostolle etäyhteydellä järjestettävässä julkaisu­tilaisuudessa, joka on kaikille avoin. Julkaisu­tilaisuus on pääosin suomen­kielinen, ja lapsiasia­valtuutetun vuosi­kertomus julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi.

Julkaisutilaisuuden ohjelma ja osallistumislinkki