Varhaiskasvatuskeskustelussa unohtuu lapsi
Varhaiskasvatusta koskevassa keskustelussa vanhempien työssäkäynti tai kotihoito korostuvat, mutta lapset unohtuvat. Näin sanailtiin lapsiasianeuvottelukunnan viisivuotiskauden viimeisessä kokouksessa, jonka aiheena oli varhaiskasvatus. Lapsen oikeuksia varhaiskasvatuksessa heikentävät etenkin liiallinen tehokkuusajattelu ja lapsen edun unohtaminen päätöksenteossa.
Kun taloudelliset näkökulmat ohjaavat varhaiskasvatuskeskustelua liikaa, tehokkuusajattelu korostuu. Tehokkuusajattelu näkyy suurina ryhmäkokoina, kiireenä, stressinä ja vaikeuksina saada ammattitaitoista henkilökuntaa. Laadultaan heikko varhaiskasvatus vaarantaa lapsen kehityksen. Kun lapsen etu ei ole tärkein toimintaa ohjaava periaate, henkilöstö voi kokea voimakasta eettistä stressiä ja halua vaihtaa työpaikkaa.
Laadukas varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus ja tärkeä osa lapsen hyvää arkea. Varhaiskasvatukseen panostaminen heijastuu moniin asioihin lapsen kehityksessä ja hänen perheensä hyvinvoinnissa.
Lähes neljä viidestä lapsesta osallistuu varhaiskasvatukseen
Professori Mirjam Kalland Helsingin yliopistosta kertoi, että varhaiskasvatus heijastelee yhteiskunnan muutoksia: syntyvyys on laskenut, väestö on keskittynyt entistä enemmän kaupunkeihin ja lasten kielellinen ja kulttuurinen tausta on moninaistunut.
– Julkisessa keskustelussa minua yllättää se, että varhaiskasvatukseen osallistumisesta puhuttaessa huomio kiinnittyy etenkin lapsiin, joilla äidinkieli on muu kuin varhaiskasvatuskieli. Todellisuudessa kuitenkin niin vieraskielisistä kuin suomen- ja ruotsinkielisistä lapsista yhtä suuri osuus, reilu viidennes, jää kokonaan varhaiskasvatuksen ulkopuolelle ennen esiopetusta, Kalland kertoo.
Voimakkain varhaiskasvatuksen osallistumisasteeseen vaikuttava taustatekijä on perheen sosioekonominen tausta. Varhaiskasvatus on pienituloisille perheille maksutonta, mutta se ei välttämättä vaikuta osallistumiseen. Yhteiskunnassa on edelleen kannusteita lasten kotihoitoon, jotka voivat vaikuttaa etenkin pienituloisten perheiden valintoihin. Kela maksaa kotihoidontukea kaikista perheen kotona hoidettavista lapsista, ja osassa kuntia kotihoidontuen käyttöön kannustetaan kuntalisin. Myös esimerkiksi perheen arvot ja vanhempien työllisyystilanne vaikuttavat valintoihin. Varhaiskasvatukseen osallistumisessa onkin merkittäviä alueellisia eroja.
Ratkaisuja varhaiskasvatukseen
Varhaiskasvatuksesta käytävä yhteiskunnallinen keskustelu on ongelmakeskeistä ja myönteiset esimerkit varhaiskasvatuksen arjesta jäävät usein näkymättömiin. Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Raila Tiainen-Ala-Maunus esitteli lapsiasianeuvottelukunnalle Helsingin kaupungin keinoja varhaiskasvatuksen henkilöstön pysyvyyteen. Helsingissä on noin 350 päiväkotia, ja varhaiskasvatuksen osallistumisaste on pitkään ollut kaupungin keskeinen strateginen kehittämiskohde. Varhaiskasvatuksen henkilöstötilannetta on erilaisin toimenpitein saatu viime aikoina hieman parannettua, joskin tilanne eri yksiköissä vaihtelee.
– Yhteistyö muiden toimijoiden, kuten neuvolan ja esimerkiksi huoltajaryhmien kanssa on hyvin tärkeää. Olemme panostaneet myös rekrytointikäytäntöjen uudistamiseen, sijaisten lisäämiseen, työkykyjohtamiseen, palkkauksen kehittämiseen, kielikoulutuksen lisäämiseen sekä oppisopimus-, monimuoto- ja pätevöittämiskoulutuksiin. Tärkeää on ottaa varhaiskasvatuksen henkilökunta mukaan kaikkeen kehittämistyöhön ja toimenpiteisiin, Tiainen-Ala-Maunus muistuttaa.
Henkilöstön osaamisella, työhyvinvoinnilla ja pysyvyydellä on valtava merkitys sille, miten laadukasta varhaiskasvatusta lapset saavat.
– Toivon, että julkisessa keskustelussa kiinnitettäisiin aiempaa enemmän huomiota siihen, miten lasten hyvinvointia voitaisiin varhaiskasvatuksessa kokonaisvaltaisesti parantaa, summaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.
Varhaiskasvatus on osa lapsiasiavaltuutetun tämän vuoden strategista painopistettä, koulutusta. Ensi keväänä lapsiasiavaltuutettu julkaisee Lapsibarometrin, joka välittää lasten näkemyksiä eskarista. Uuden lapsiasianeuvottelukunnan asettamista valmistellaan parhaillaan.