Lapsen oikeus terveyteen vaatii toimenpiteitä päättäjiltä
Lapsiasiavaltuutettu julkaisee 14.11. teoksen Terveys ja lapsen oikeudet. Teoksessa kootaan ensimmäistä kertaa yhteen eri alojen asiantuntijoiden puheenvuoroja terveydestä ja lapsen oikeuksista siten, että lasten omat näkemykset saavat erityisen paljon tilaa.
”Suomalaislasten terveyttä voi pitää menestystarinana erityisesti fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin osalta. Pitkäjänteinen työ yhdessä hyvinvointivaltion rakentumisen kanssa ovat saaneet ihmeitä aikaiseksi. Vauvojen ja pienten lasten henkien pelastamisessa Suomi on nykyään maailman parhaiten menestyneitä maita”, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo.
Koululaisten terveydenhuolto on järjestetty lakisääteisen kouluterveydenhuollon kautta, minkä lisäksi suomalainen koulu tarjoaa päivittäin lämpimän ja täysipainoisen aterian, kannustaa liikkumaan ja tarjoaa tietoa terveydestä. Koulun merkitystä lasten sosiaalisen hyvinvoinnin keskeisenä toimintakenttänä ei myöskään pidä unohtaa. Siksi kiusaamisen ja väkivallan kitkeminen on äärimmäisen tärkeää. Myös perhetaustalla ja kotona omaksutuilla elintavoilla on suuri vaikutus lapsen terveyteen.
Lapsille terveysongelmia aiheuttavat ympäristön saastuminen, päihteet, epäterveelliset elintarvikkeet, liikkumattomuus ja ylipaino. Erityisen paljon huolta ja kärsimystä ovat aiheuttaneet lasten mielenterveyden ongelmat, nuorten huumekuolemat ja itsetuhoisuus. Vakavimmat terveysongelmat kasaantuvat pienelle osalle lapsia.
Lapsella on oikeus toimiviin terveyspalveluihin
Lapset eivät voi vaikuttaa siihen, millaiseen elinympäristöön he syntyvät ja miten heitä ohjataan tekemään terveydelle edullisia valintoja. Siksi tarvitaan hyvin toimiva ja turvallinen terveydenhuollon palvelujärjestelmä. Käytännössä järjestelmässä on paljon kehitettävää. Lapset ja aikuiset kertovat puutteista muun muassa palvelujen saatavuudessa ja toimintatavoissa, kuten lapsiystävällisyydessä sekä luottamuksessa lasten ja ammattilaisten välillä. Lasten terveydenhuoltoa tulee kehittää heidän erityiset tarpeensa huomioon ottaen.
Ennaltaehkäisevät palvelut ovat tehokkaimpia, edullisimpia ja inhimillisesti parhaita, mutta ne eivät aina toimi niin hyvin kuin pitäisi. Ehkäisevät palvelut tulisi ymmärtää investoinneiksi, joilla edistetään terveyttä ja torjutaan vakavia ongelmia. Tätä voidaan tehdä muuallakin kuin terveyspalveluissa: varhaiskasvatuksessa, koulussa, naapurustoissa ja kodeissa. Tärkeitä ovat myös yhteisöt, sosiaaliset suhteet ja terveyttä koskevan oikean tiedon saavutettavuus.
Lapsiasiavaltuutetun artikkelikokoelmassa käsitellään lasten näkemyksiä terveydestä, lasten terveyden edistämistä sekä lasten terveyden, rokotteiden ja lääkehoidon erityiskysymyksiä. Teoksen kirjoittamiseen on osallistunut 42 asiantuntijaa eri aloilta.
Julkaisutilaisuus
Tervetuloa Terveys ja lapsen oikeudet -kirjan julkaisutilaisuuteen tiistaina 14.11. klo 10.00-11.30 etäyhteydellä. Osallistumislinkki
Lisätietoja
Annaleena Aira, Merike Helander, Elina Pekkarinen & Terhi Tuukkanen (toim.) (2023). Terveys ja lapsen oikeudet. Lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaisuja 2023:7.
Tiedote 21.6.2023: ”Aikuisten pitäisi kuunnella enemmän lapsia”, toivovat lapset – Sairastuneelle lapselle on tärkeää tulla kuulluksi