Barn med på jobbet-dagen kan stärka hela lokalsamhället

Barn med på jobbet-dagen anordnades under Veckan för barnets rättigheter på fredagen 24.11. Över ett tusen arbetsplatser hade anmält sig, och tusentals barn fick se vad de vuxna gör på arbetet. De vuxnas och barnens gemensamma dag stärkte gemenskapen och gav barnen synlighet på arbetsplatserna. Målsättningen med Barn med på jobbet-dagen är att stödja familjevänligheten inom arbetslivet.

K-Market Honkajoki bjöd in alla lågstadieelever i byn på besök

– Dagen var väldigt trevlig och vi har fått mycket positiv feedback såväl av eleverna som av lärarna”, berättar en av ägarna av K-Market Honkajoki Suvi-Pilvi Kiviluoma. Att delta i Barn med på jobbet-dagen hade naturligtvis krävt planering, och man fick ta hänsyn till att barn i olika åldrar är intresserade av olika saker. Under dagen besökte alla fem klasser av byns lågstadieskola butiken i tur och ordning.

Det finns många slags uppgifter i butikens vardag. Programnummer som barnen tyckte var intressanta var till exempel att fylla på mjölkskåpet bakifrån och att tillverka butikens egen köttfärs. Barnen fick också prova på att markera produkter med kort datum med röda lappar och plocka upp varor på hyllorna. Turligt nog kom det även en varubeställning som skulle packas upp just under Barn med på jobbet-dagen. 

– Barnen var nyfikna och ställde bra frågor till exempel om produkter som säljer mest och om butiksarbetet. Vi fick också en hel del nya idéer om produkter till vårt sortiment av barnen, berättar Suvi-Pilvi Kiviluoma.

Möten mellan vuxna och barn skapar gemenskap och trygghet

– I bästa fall stärker Barn med på jobbet-dagen hela lokalsamhället. När barn och vuxna möts får alla lära sig något nytt. Barnen känner sig tryggare när de lär känna vuxna i sin omgivning bättre och vet vad de gör på sina arbetsplatser, säger barnombudsmannen Elina Pekkarinen

Barn och unga har alltid haft en stark närvaro i K-Market Honkajokis verksamhet. Butiken har haft en hel del högstadieelever på praktisk arbetslivsorientering. Barnen och ungdomarna i byn är bekanta också som kunder, och butiken är en viktig mötesplats i bygemenskapen.

– Barn med på jobbet-dagen ökade kontakten mellan barn och vuxna”, berättar Suvi-Pilvi Kiviluoma.

Barn med på jobbet-dagen har förnyats så att så många barn som möjligt skulle få chansen att besöka en arbetsplats. Alla föräldrar kan inte ta sina barn med till sina arbetsplatser, och alla föräldrar är inte heller i arbetslivet. Arbetsplatserna har också uppmanats att bjuda in barngrupper, till exempel daghemsgrupper eller skolklasser, på besök.  

Mer information 

Barn med på jobbet-dagens hemsida