Hoppa till innehåll

Målet för barnombudsmannens arbete är en ansedd och hållbar barndom

Barnombudsmannens nya strategi grundar sig på barnens åsikter och barnombudsmannens arbete i det finländska samhället. Under de kommande åren kommer fokus i barnombudsmannens arbete att ligga på jämlikhet i utbildningen, ekonomi, familj, teknologi och resiliens.

Barnombudsmannen har publicerat en strategi för den nya mandatperioden 2025–2029, som är barnombudsman Elina Pekkarinens andra period. Barnombudsmannens mål är att barndomen värdesätts som ett viktigt livsskede i det finländska samhället och att man tar hand om den minskande barnbefolkningen. Strategin grundar sig på synpunkter från barn och barnombudsmannens arbete i det finländska samhället. Det nya året är barnombudsmannens byrås 20-årsjubileum.

Arbetets tyngdpunkter under de kommande åren

Barnombudsmannen är en statlig myndighet vars uppgift är att bedöma tillgodoseendet av barnens rättigheter, förmedla information om barnen i samhället, följa lagstiftningen och det samhälleliga beslutsfattandet samt bedöma deras inverkan på barnens välfärd.

Barnombudsmannens värderingar är oberoende, kunskapsbasering, likabehandling och rättvisa. Under den kommande strategiperioden fördjupas utnyttjandet av forskningsdata och barnens synpunkter i byråns arbete och förmedlingen av dem i samhället.

De strategiska tyngdpunkterna i barnombudsmannens verksamhet är:

  • 2025: Jämlikhet i utbildningen och barnets rättigheter

  • 2026: Ekonomi och barnets rättigheter

  • 2027: Familj och barnets rättigheter

  • 2028: Teknologi och barnets rättigheter

  • 2029: Resiliens och barnets rättigheter.

– Under föregående period hade vi som strategiska tyngdpunkter till exempel säkerhet, jämlikhet och hälsa. Dessa tyngdpunkter visade sig vara mycket aktuella när barnets rättigheter prövades bland annat av coronapandemin och Rysslands anfallskrig mot Ukraina och dess följder, berättar barnombudsman Elina Pekkarinen.

Den nya barnombudsmannadelegationen som stöd för arbetet

Statsrådet har tillsatt en ny barnombudsmannadelegation som stöder ombudsmannens arbete och främjar barnens ställning och rättigheter samt myndigheternas samarbete kring dessa. I barnombudsmannadelegationen finns representanter för olika förvaltningsområden, regional och lokal nivå samt organisationer. Under denna period är Liisa Jokinen, ledande sakkunnig inom den nationella barnstrategin, på förslag av barnombudsmannen, vice ordförande för barndelegationen. Den nationella barnstrategin utgör grunden för den nationella barn- och familjepolitiken och dess plan för verkställande utarbetas för varje regeringsperiod.

– Vi vill ytterligare stärka nätverket och samarbetet mellan aktörerna inom barnets rättigheter. Den föregående barnombudsmannadelegationen var mycket aktiv. Jag är mycket glad över att en så stor grupp sakkunniga med olika bakgrund har förbundit sig till att främja barnets rättigheter i Finland och stöder vår byrås arbete. Den nya barnombudsmannadelegationen sammanträder för första gången i mars, berättar Pekkarinen.

Mer information

Barnombudsmannens strategi 2025–2029: En ansedd och hållbar barndom

Medlemmar i barnombudsmannadelegationen 2025–2029