Hoppa till innehåll

Anvisningar för identifiering av våld mot barn har publicerats

Att identifiera fysiskt våld mot ett barn är en utmanande uppgift. Det är viktigt att yrkespersoner inom olika branscher som arbetar med barn identifierar tecken på våld mot barn. För att underlätta detta har man i Finland samlat anvisningar för yrkes­utbildade personer som möter barn i sitt arbete för att identifiera fysiskt våld. Anvisningarna kan också vara till nytta för andra, såsom barnens närstående, personer som utför frivillig­arbete eller hobby­ledare.

Anvisningar för identifiering av fysiskt våld mot barn finns samlade på webbplatsen för Barnahus-projektet som koordineras av Institutet för hälsa och välfärd.

– Vuxna ska skydda barn mot allt våld och all illa­behandling. Dessa samarbets­baserade och forsknings­baserade anvisningar syftar till att stödja yrkes­utbildade personer som möter barn i sitt arbete, så att fysiskt våld mot barn kan identifieras så bra som möjligt. Våld mot barn som kommit till myndigheternas kännedom har blivit vanligare i Finland under de senaste åren, säger barnombudsman Elina Pekkarinen.

Oftast är orsaken till skador inte våld

Syftet med anvisningen är att hjälpa yrkes­utbildade personer i situationer där de funderar på om det här kan vara fråga om fysiskt våld mot barn. Dessutom går man i anvisningen igenom de faktorer som hos barn i olika åldrar kan tyda på fysiskt våld eller illabehandling. Sådana omständigheter är inte ett säkert tecken på illa­behandling. Oftast finns det till exempel någon annan orsak än våld till barnets blåmärken, skråmor eller andra ytliga skador. De uppstår ofta i barnets lekar, hobbyer och vid små olycksfall. Barnets situation utreds noggrannare om en yrkesutbildad person misstänker våld.

– Misstankar om våld kan sällan drabba en enskild arbetstagare och situationerna är ofta plötsliga. Därför innehåller materialet en pdf-fil som kan skrivas ut och som innehåller anvisningar om hur man ska gå till väga när misstanke om våld väcks, tillägger Sini Stolt om projektet Barnahus vid Institutet för hälsa och välfärd.

Det lönar sig att söka hjälp

Alla har rätt att anmäla oro för ett barn till barnskyddet. I en akut situation där man som ögonvittne bevittnar fysiskt våld mot ett barn kan man ringa nödnumret 112. En stor grupp yrkesutbildade personer har dessutom en personlig, lagstadgad skyldighet att anmäla misstanke om våld mot barn till barnskyddsmyndigheten och polisen.

Det är viktigt att barnet berättar om det våld hon eller han upplevt för någon pålitlig vuxen, såsom skolans anställda. I akuta situationer får man hjälp på nödnumret 112.

Hjälp erbjuds också om du själv har haft våldsamma tankar eller använt våld. Information och stöd fås på Net skyddshemmet. Det lönar sig också att be om hjälp i tid från det egna välfärdsområdets tjänster.

Anvisningen har sammanställts i samarbete av Stiftelsen för vårdforskning sr. (Hotus), Tammerfors universitet, HUS, Päijänne-Tavastlands välfärds­område/Rekommendationer för socialvården, Polisstyrelsen, barnombudsmannens byrå, Duodecim och Barnahus-projektet

Anvisningar för identifiering av fysiskt våld mot barn