Likabehandlings­arbetet inom småbarns­pedagogiken före­bygger diskriminering och främjar barnens delaktighet

Diskriminerings­ombudsmannen, barn­ombudsmannen och jämställdhets­ombudsmannen utdömer de föreslagna ändringarna om att slopa skyldig­heten med likabehandlings­planering inom småbarns­pedagogiken. Det är viktigt att tillsammans med barnen systematiskt främja lika­behandling i småbarns­pedagogikens vardag. Slopandet av planeringen skulle i synnerhet påverka de barn som riskerar att diskrimineras, vilket också har noterats vid det ministerium som bereder regeringens proposition.

Likabehandlings­planeringen inom småbarns­pedagogiken reglerades 2023 i lag i syfte att i hela landet främja i synnerhet ställningen för barn i utsatt position. Nu föreslås en ändring i diskriminerings­lagen som motiveras med minskad byråkrati. Minskad byråkrati är i sig ett lovvärt initiativ, men att minska på sådan planering som främjar lika­behandling kan i själva verket försvåra vardagen för barnen och för personalen inom småbarns­pedagogiken.

– Diskriminering och dess negativa följder, såsom mobbning och ensamhet, är reella problem redan i små barns vardag. Planering som görs tillsammans med barnen är ett effektivt sätt att främja likabehandling och barnens delaktighet i ett livsskede där bilden av en själv i grupp samt ens värderingar och attityder bildas, säger barn­ombudsmannen Elina Pekkarinen.

Likabehandlings­planen handlar inte så mycket om ett dokument, utan om att personalen inom småbarns­pedagogiken och barnen tillsammans utvecklar vardagen vid enheten för småbarns­pedagogik ur ett likabehandlings­perspektiv. Likabehandlings­planeringen förebygger diskriminering och utslagning. 

Propositionen strider mot grund­lagens och diskriminerings­lagens mål, mot regerings­programmet, mot handlings­planen mot rasism och samt mot den nationella barn­strategin

Ombudsmännen betonar att arbetet för att främja lika­behandling leder till en minskning av sådana resurs­krävande problem som ska utredas tillsammans med barnens vårdnads­havare och eventuellt rentav med laglighets­övervakarna. Systematiskt främjande av likabehandling kan bidra till att man slipper sådana diskriminerings­situationer som leder till att offer för diskriminering får gottgörelse till exempel för brister i lokalernas tillgänglighet eller för att mångfalden bland barnens över­tygelser har ignorerats. Oplanerad verksamhet ger upphov till kostnader och försämrar kvaliteten på småbarns­pedagogiken.

Regeringen har förbundit sig till att arbeta mål­medvetet för att främja likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering i samhället samt att främja tillgodoseendet av barns rättig­heter inom alla samhälls­sektorer. Ombudsmännen anser att det utkast till proposition som nu har utarbetats i själva verket under­minerar grunden för detta. Dessutom strider utkastet till proposition mot målen i grundlagen och diskriminerings­lagen. Regeringen har även förbundit sig att bekämpa rasism med hjälp av likabehandlings­planering. Åtgärder mot rasism behövs inom småbarns­pedagogiken: Finländare med afrikansk bakgrund som svarat på diskriminerings­ombudsmannens utredning berättade att diskriminering förekommer på alla utbildnings­stadier från och med småbarns­pedagogiken.

– Nästan en tredje­del av de som i utredningen svarade att de har upplevt diskriminering under utbildningen hade upplevt diskriminering redan före skol­åldern, alltså inom småbarns­pedagogiken, berättar diskriminerings­ombudsmannen Kristina Stenman

– I praktiken skulle den föreslagna lag­ändringen också försvåra ingripande och förebyggande av multipel diskriminering, påpekar jämställdhets­ombudsmannen Rainer Hiltunen. Det blir svårare att ingripa om jämställdhets- och likabehandlings­arbetet genomförs på olika vis.

Utkastet till proposition strider också på ett uppenbart sätt mot den nationella barn­strategin. Målet med den nationella barn­strategin är att skapa ett genuint barn- och familje­vänligt Finland där barnets rättigheter respekteras. Enligt strategin ska ställningen för barn i utsatt position tryggas och deras behov ska identifieras bättre.

Ombudsmännens utlåtanden kan läsas i sin helhet på lausuntopalvelu.fi (på finska).