Ordförandeskapet för europeiska barnombudsmän till Finland
Nätverket för barnombudsmän i Europa (ENOC) har enhetligt valt Finlands barnombudsman Elina Pekkarinen till sitt nästa ordförande. Den finska ordförandeskapsperioden kommer att pågå 2024–2025.
De europeiska barnombudsmännen är självständiga och oberoende myndigheter med uppgift att främja barnets rättigheter och lyfta barnens röst starkare fram. Barnombudsmännen i Europa har organiserat sig i ett nätverk vars mål är att ge stöd till barnombudsmännen i deras arbete och att samarbeta inom främjandet av barnets rättigheter.
”Byråerna av de europeiska barnombudsmännen är något olika sinsemellan bland annat vad gäller deras struktur, storlek och mandat. Det är ytterst viktigt att alla byråer är självständiga och oberoende myndigheter i enlighet med Parisprinciperna. Missförhållandena vad gäller barnets rättigheter är likartade i flera europeiska länder. Under de senaste åren har bland annat coronapandemin, Rysslands anfall mot Ukraina, desinformationskampanjer och ökningen av barnfamiljers levnadskostnader utmanat barnets rättigheter”, säger nätverkets nuvarande ordförande, Belgiens flamländska barnombudsman Caroline Vrijens. ”Jag är väldigt glad över att Elina Pekkarinen fortsätter som min efterträdare och jag ser fram emot vårt fortsatta samarbete.”
Viktigt med europeiskt samarbete
Elina Pekkarinen som valdes till nästa ordförande i nätverket för barnombudsmän i Europa vid nätverkets möte i Bryssel 21.9.2023 anser att det europeiska samarbetet är viktigt.
”Det nära samarbetet mellan de europeiska barnombudsmännen är viktigt. I och med att barnombudsmansämbeten blir vanligare har flera länder runt om i världen visat intresse för att ta lärdom av den europeiska modellen. Tyvärr är det sällsynt med barnombudsmän i just de länder där barnens behov av stöd är störst, vilket gör samarbetet genom nätverkande ännu viktigare”, säger Pekkarinen.
Den finska ordförandeperioden inleds på hösten 2024 med en gemensam konferens för de europeiska barnombudsmännen och en grupp barn och unga. Nästa år kommer de europeiska barnombudsmännen att koncentrera sig i synnerhet på frågor om barnskyddets vård utom hemmet.
”Målet är att lära sig i synnerhet om hur de olika länderna hör barn som placerats i vård utom hemmet och gör det möjligt för dem att vara delaktiga i samhället”, berättar Pekkarinen.
Ordförandeskapet är ett förtroendeuppdrag som ombudsmännen i ENOCs medlemsländer turas om att sköta som en del av sitt eget arbete. Den avgående ordföranden (Salvör Nordal från Island), den nuvarande ordföranden (Caroline Vrijens från Belgien) samt den blivande ordföranden (Elina Pekkarinen) sitter alla samtidigt i nätverkets direktion. Nätverkets verksamhet finansieras med projektfinansiering från EU-kommissionen och med medlemsavgifter.