Barnens synpunkter förbises alltför ofta av de vuxna

Barnombudsmannen vill påminna om att barnens synpunkter är viktiga. Var och en som arbetar med barn ska ta reda på barnens synpunkter på frågor som berör dem. Barnens synpunkter ska också tas i beaktande. Det är en av de grundläggande rättigheterna för alla barn och förbättrar kvaliteten av beslutsfattandet och verksamheten.

Barnombudsmannen träffar årligen olika barngrupper, alltså grupper av barn under 18 år. Barnens bakgrunder och åldrar samt diskussionsämnena under träffarna varierar mycket, men det finns ett tema som upprepas gång på gång, år efter år: De vuxna fattar allt för ofta beslut över barnens huvuden. De kan till exempel dra upp riktlinjerna i frågor som påverkar barnens liv utan att höra på barnens synpunkter eller inte ta barnens bekymmer och tankar på allvar. Ibland lyssnar man på barnens synpunkter en gång och anser sedan att det inte behövs längre.

– Betydelsen av barnens delaktighet har diskuterats sedan länge. Trots det utreds och beaktas barnens synpunkter inte tillräckligt ens i situationer där besluten direkt och i synnerhet påverkar barnens liv, påpekar barnombudsmannen Elina Pekkarinen.

Barnens synpunkter kan utredas även på andra sätt än genom diskussioner

Att upprätthålla kontakter med barn är en av barnombudsmannens lagstadgade uppgifter. I år har barnombudsmannen också inlett verksamhet med Unga rådgivare-team där en och samma barngrupp träffar barnombudsmannen flera gånger. Vissa barn behöver tid för att bekanta sig med och lita på andra samt att kunna utrycka sina synpunkter. När man träffas flera gånger kommer man lättare in på de frågor som är viktiga för barnen.

– Diskussioner är inte det mest naturliga kommunikationssättet för alla barn och unga och i vissa fall inte ens ett möjligt kommunikationssätt. Barnens synpunkter kan också utredas genom funktionella metoder och lek. Till exempel barnen i autismklassens team har berättat att det är viktigt att deras tankar utreds, berättar överinspektör Katja Mettinen vid barnombudsmannens byrå.

Barnens synpunkter hjälper till att förbättra kvaliteten på besluten

Att utreda och beakta barnens synpunkter förutsätter att de vuxna är intresserade och sätter värde på barnen. Svårt är det inte.

– Det finns olika metoder och sätt att utreda barnens synpunkter: vi kan utnyttja befintliga vetenskapliga fakta, träffa barnen och på olika sätt samla information från dem samt utnyttja yrkeskunskapen av personer som arbetar med barn och representativa kanaler som till exempel ungdomsfullmäktige. Det är också viktigt att utnyttja barnens tankar och initiativ i vardagen, uppmuntrar specialforskare Terhi Tuukkanen vid barnombudsmannens byrå.

Barn presenterar ofta nya synvinklar som hjälper att förbättra kvaliteten på besluten och ökar välbefinnandet för alla.