12 000 ukrainska barn befinner sig redan i Finland – tillgodoses barnets rättigheter?

I drygt 170 kommuner i Finland bor det sammanlagt omkring 12 000 ukrainska barn som har flytt Rysslands anfall mot Ukraina. Det cirkulerar felaktiga uppfattningar om åtgärder som riktas till barn som bor i Finland utan vårdnadshavare. Det är viktigt att barn som flytt kriget tryggas en stabil vardag på den nya boendeorten i den exceptionella situation som kan fortgå länge.

Barnombudsmannadelegationen sammanträdde 22.8.2022 för att diskutera kriget i Ukraina och barnets rättigheter samt för att skapa sig en bild av den nuvarande situationen. Föredragande var ledande sakkunnig vid inrikesministeriet Tuuli Tuunanen, överinspektör vid Migrationsverket Maria Kunelius, undervisningsråd vid Utbildningsstyrelsen Katri Kuukka samt specialsakkunnig vid Kommunförbundet Mari Sjöström.

– Situationen i Ukraina är katastrofalt svår. 13 miljoner människor har redan flytt från sina hem, och det finns inte ännu några förutsättningar för dem att återvända. När Ryssland anfallit Ukraina införde man i EU tillfälligt skydd för personer som flyr från kriget, berättar Tuuli Tuunanen från inrikesministeriet.
– Hittills har omkring 36 000 ukrainare ansökt om tillfälligt skydd i Finland. Cirka en tredjedel av ukrainare som erhåller tillfällig skydd är barn. Vi har aldrig tidigare mottagit ett lika stort antal människor i Finland.

600 ukrainska barn bor i Finland utan vårdnadshavare

Av de ukrainska barn som bor i Finland är omkring 600 här utan vårdnadshavare – en del av dem är ensamkommande, och en del har anlänt till Finland till exempel med en släkting. Barn som är i Finland utan vårdnadshavare bor antingen på förläggningar för minderåriga av vilka flera har etablerats i år, eller tillsammans med sina anhöriga på förläggningar för vuxna eller i privat logi.

– Det cirkulerar felaktiga uppfattningar om åtgärder som riktas till barn som bor i Finland utan vårdnadshavare, vilket kan leda till att vissa barn inte söker sig till tjänsterna. För barn som ansöker om internationellt skydd och barn som erhåller tillfälligt skydd och vistas i landet utan vårdnadshavare utser man alltid ett ombud. Man genomför alltid en utredning om förhållandena och fattar ett förvaltningsbeslut om boendet för barn som bor i privat logi för att garantera tillgodoseendet av barnets rättigheter, understryker Maria Kulenius från Migrationsverket.
– Dessa är helt normala åtgärder som gäller alla barn som vistas i landet utan vårdnadshavare, och innebär inte till exempel ett omhändertagande. För besluten hör man barnen, deras anhöriga och i den mån det är möjligt även deras vårdnadshavare som befinner sig i Ukraina.

En stabil vardag är viktig för barn som flytt från krisen

Det är viktigt att barn som flytt kriget till Finland tryggas en så vanlig och god vardag som möjligt.

 

Barn som erhåller tillfälligt skydd omfattas inte av läroplikten under sitt första år i Finland. Barnen har rätt till förskole- och grundundervisning. En del av de ukrainska barnen deltar också i distansundervisning som anordnas i Ukraina, men denna undervisning ersätter inte skolgången i Finland, utan ses som ett komplettering till den.

 

– Det är viktigt att kommunerna och välfärdsområdena är beredda för att ukrainska barns behov av skydd i Finland kan fortgå under en lång tid ännu. Särskild uppmärksamhet ska fästas vid kompetens om trauma som är nödvändig för dem som arbetar med flyktingbarn i behov av skydd, betonar barnombudsmannen Elina Pekkarinen.

 

Europeiska barnombudsmän utbyter också konstant information om hur situationen utvecklar sig.

– Ett särdrag av situationen är att ukrainare rör nu mycket på sig både inom landet och mellan olika länder, säger Pekkarinen.