Hoppa till innehåll

Barn­barometern 2025 påminner om lekens betydelse

När fyrahundra förskole­barn i en telefon­intervju tillfrågades om sina åsikter om förskolan, framstod lek som det överlägset viktigaste. Resultaten från Barnbarometern 2025 betonar barnets rätt till lek och lekens betydelse för barnet. Även kompisarna och inlärningen av kompis­färdigheter betonades i resultaten. Särskilt oroväckande är resultatet att barn i familjer med svagare ekonomiska förutsättningar oftare än andra upplevde att de blir mobbade i förskolan.

Barnombudsmannens byrå utredde för femte gången åsikterna hos barn i åldern 6–7 år. I telefon­intervjun berättade 408 barn sina åsikter om förskole­undervisningen. Barnbarometern 2025 publiceras den 13 maj.

Barnen berättade att de lärt sig många färdigheter i förskolan som förbereder dem för skolvägen, såsom att läsa, skriva och räkna. Barnen ansåg även att dessa är deras egna styrkor, liksom hantverks­färdigheter, teckning, pyssel och lek.

Leken är viktig för barnets utveckling

Att leka är det bästa för barnen i förskolan och även i världens bästa förskola skulle leken ha en viktig roll. En tredjedel av barnen berättade att de inte får leka tillräckligt i förskolan.

Leken är viktig för barnets utveckling i olika åldrar. I FN:s konvention om barnets rättigheter (artikel 31) fastställs leken som en särskild rättighet för barnet. FN:s kommitté för barnets rättigheter betonar att lek är nödvändigt för barnens hälsa och att den erbjuder förutsättningar för kreativitet, ökar den fysiska aktiviteten och utvecklar färdigheterna.

– När barnet leker kan det göra saker som hen ännu inte kan göra i andra aktiviteter. Barnen lär sig genom leken och utvecklar sig själva, testar olika roller. Via leken lär sig barnen också till exempel sociala färdigheter samt att uttrycka sig och hantera känslor, beskriver forskare Marleena Mustola och Pekka Mertala från Jyväskylä universitet i sin artikel om Barnbarometern.

Barnbarometerns redaktör, special­forskare Terhi Tuukkanen från barnombuds­mannens byrå betonar att barnens åsikter ska beaktas i utvecklingen av förskole­undervisningen.

– Det är viktigt att beakta barnens åsikter nu när försöket med tvåårig förskole­undervisning har avslutats och beslut fattas om förskole­undervisningens längd och innehåll framöver. Förskolan ska inte vara för lik skolan, utan det är viktigt att ge utrymme och tid för lek och sådant som barnen tycker om. Enligt under­sökningar är den tid som används för lek inte bort från inlärningen, utan stöder inlärningen. Lekens roll bör diskuteras och stärkas förutom i förskole­undervisningen även i grundskolan, betonar Tuukkanen.

I förskolan lär man sig kompis­färdigheter – man måste alltid ingripa i mobbning

alltid har kompisar i förskolan. Å andra sidan uppgav över hälften av barnen (57 %) att de åtminstone ibland upplever mobbning i förskolan. Ett särskilt oroväckande resultat var att barn i familjer med svagare ekonomiska förutsättningar oftare än andra upplevde att de blir mobbade i förskolan.

– Man ska alltid ingripa i mobbning och vikten av att lära sig kompis­färdigheter kan inte betonas för mycket, påminner Terhi Tuukkanen.

Enligt resultaten från Barnbarometern är förskolan en annorlunda plats för pojkar och flickor samt för barn med olika familje­bakgrund. Pojkarna berättade till exempel oftare än flickorna att de inte får hjälp i förskolan när de behöver det.

– Man borde fästa större uppmärksamhet vid förskole­undervisningens kvalitet och i synnerhet i dess jämlikhet. Det behövs kvalitets­kriterier för förskole­undervisningen. Sådana har utarbetats inom småbarns­pedagogiken och den grundläggande utbildningen, men förskole­undervisningen saknar helt och hållet kvalitets­kriterier på nationell nivå, påpekar Tuukkanen.

Mer information

Barnbarometern 2025: ”Leken är bäst” – barnens åsikter om förskolan publiceras den 13 maj (på finska, sammandrag på svenska). Publicerings­tillfället ordnas på distans kl. 10.00–11.30 (på finska). Länk för att delta

FN:s konvention om barnets rättigheter

FN:s allmänna kommentar nr 17 om barnets rättigheter (2013): Barnets rätt till vila, fritid, lek, rekreations­verksamhet, kulturliv och konst.