Lapsiasianeuvottelukunta: Kuntauudistuksessa ennakoitava lapsivaikutuksia
Netistä tunnetukea yläkouluikäisille – viranomaistietoko vain aikuisille?
Ruotsi Suomea edellä kuritusväkivallan kitkemisessä
Lapsiasiavaltuutettu toivoo lisää voimavaroja kansalaisyhteydenottojen käsittelyyn
Uusia nuoria lapsiasiavaltuutetun neuvonantajaryhmään
Nuoret neuvonantajat pohtivat kuluttajavalistusta
Uusia nuoria lapsiasiavaltuutetun neuvonantajaryhmään
Lapsen oikeuksien päivän kannanotto rohkaisee parempaan arkeen
Lapset ja nuoret eivät aina tule kuulluksi ammattiauttajan vastaanotolla
Kasvata ilolla – kehu lapsi päivässä
Avoimet ovet lapsiasiavaltuutetun toimistossa 16.11.2011
Lapsen oikeudet osaksi vammaispolitiikkaa
Lapset ja nuoret ovat mukana lastensuojelun kehittämisessä Porin seudulla
Lapsipolitiikan koordinaatiota kehitettävä
Lapsen paras on aikuisen velvollisuus myös seurakunnassa
Nuoret tekivät käsikirjan huostaan otetuille
Lapsinäkökulma huomioon sairaaloiden suunnittelussa
Lapset osaavat arvioida terveydenhoidon laatua
Lapsiasiavaltuutettu tyytyväinen lapsinäkökulman vahvistumiseen vankeinhoidossa
Lapsinäkökulma vahvistuu vankeinhoidossa
Lapsiasiavaltuutettu hakee uusia nuoria neuvonantajaryhmäänsä
Huostaanotetut lapset ja nuoret pääsevät ääneen
Lasten ja nuorten kokemustieto hyötykäyttöön kunnissa
Monikielisyydessä on voimaa
Kuulovammainen lapsi haluaa saada tietoa ja tulla ymmärretyksi
Huomio kuulovammaisten ja viittomakielisten lasten oikeuksiin
"Ei tarvii esittää" - Koululaiset arvostavat oikeutta olla oma itsensä
Vapaudenriiston kohteeksi joutuneiden lasten oikeuksista on huolehdittava
Lapsiasiavaltuutettu ja järjestöt tyytyväisiä YK:n suosituksiin Suomelle
Lapsiasiavaltuutettu näkee hallitusohjelmassa paljon jatkuvuutta
Päättäjille käsikirja lapsiystävälliseen Suomeen
Yksin kasvamisen ja yksin kasvattamisen aika on ohi
Kasvatuksesta ei voi sanoutua irti
Kouluhyvinvointi ja lastensuojelun laatu YK-komitean huolena Genevessä
Pitääkö lapsen pärjätä yksin?
Huostaanotetut lapset ja nuoret pääsevät ääneen
Lapset ja nuoret tarvitsevat tietoa oikeuksistaan potilaana
Euroopan neuvosto selvittää sairaanhoidon lapsiystävällisyyttä
Lapset ja nuoret listasivat huolensa: Suvaitsemattomuus, aikuisuuden paine ja osallisuuden puute
YK-raportoija tapaa lapsia Jyväskylässä
Lapsen oikeuksista tietoa ja toimintaa päiväkoteihin
Päätösten vaikutukset lapsiin selvitettävä ennakkoon
Lapsen ihmissuhteille parempi tuki erotilanteissa ja lastensuojelussa
Johanna Kiili lapsiasiavaltuutetun toimistoon edistämään lasten ja nuorten osallistumista
Vankiperheiden lasten oikeuksista huolehdittava paremmin
Lapsiasia- ja vähemmistövaltuutettu suosittavat: Aikuisille paremmat valmiudet puuttua lasten ja nuorten kokemaan syrjintään
Yhteenveto lapsiasiavaltuutetun kyselystä Suomen Lasten Parlamentille
11.02.2011Lapsiasiavaltuutettu kieltäisi alkoholijuomien mielikuvamainonnan
YK-komitea kyseli oppilaiden hyvinvoinnista ja päihdeperheiden tuesta
Nuorten neuvonantajaryhmä suosittelee puolueille Lasten ja nuorten hallitusohjelmaa
Suorituspaineet ja yksinäisyys varjostavat lapsuutta ja nuoruutta
Lapsia ja nuoria ei saa jättää yksin
Kirsi Pollari aloitti Anne Hujalan sijaisena lapsiasiavaltuutetun toimistossa
Takaisin Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle hallituksen esityksestä vammaispalvelulain voimaantulon lykkäämiseksi
LAPS/14/2022, 6.9.2023
Lapsiasiavaltuutetun lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle hallituksen esityksestä vammaispalvelulain ja eräiden siihen liittyvien lakien voimaantulon lykkäämistä koskevaksi lainsäädännöksi
Viite: Sosiaali- ja terveysvaliokunta perjantai 8.9.2023 klo 9.00 / HE 9/2023 vp / Lausuntopyyntö
Lapsiasiavaltuutetun tehtävänä on arvioida ja edistää lapsen oikeuksien toteutumista. Työn perustana on YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus (SopS 59 ja 60/1991, LOS), joka on lailla voimaan saatettu ihmisoikeussopimus. Sopimus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsiasiavaltuutettu arvioi hallituksen esitystä yleissopimuksen näkökulmasta.
Hallituksen esityksen keskeinen sisältö[1]
Esityksessä ehdotetaan, että vammaispalvelulaki ja eräät siihen liittyvät lait siirrettäisiin tulemaan voimaan 1.10.2023 asemasta 1.1.2025.
Muutos mahdollistaisi vammaispalvelulain soveltamisalan tarkentamisen hallitusohjelmassa edellytetyllä tavalla ennen lakien voimaantuloa erikseen annettavalla esityksellä siten, että vammaispalvelulaki säilyisi vammaisille henkilöille tarkoitettuna erityislakina. Tämä turvaisi yksilöllisen tarpeen mukaiset palvelut vammaisille henkilöille ja varmistaisi hyvinvointialueiden rahoitusperiaatteen toteutumisen.
Yhteenveto lapsiasiavaltuutetun kannanotoista
Lapsiasiavaltuutettu pitää ehdotettua uuden vammaispalvelulain voimaantulon siirtoa osittain ongelmallisena.
Hallituksen esityksessä ei ole esitetty perusteluja sille, miksi uuden vammaispalvelulain säännökset, jotka edistävät vammaisen lapsen oikeuksia ja asemaa, eivät voisi tulla voimaan alkuperäisessä aikataulussaan 1.10.2023 alkaen.
Hallitusohjelmaan sisältyvä kirjaus määräaikaisesta ohjelmasta, jossa panostetaan lasten ja nuorten neuropsykologisten häiriöiden kuntoutukseen ja kuntoutuspalveluihin, on myönteinen, mutta se ei kuitenkaan korvaa kuin pieneltä osin niitä uudistuksia, joiden tarkoitus on ollut parantaa vammaisten lasten asemaa.
Lapsiasiavaltuutettu pitää tärkeänä, että jatkovalmistelussa tehdään kattava lapsivaikutusten arviointi.
Lapsiasiavaltuutettu pitää yleisellä tasolla huolestuttavana, että tunnistetuista ja merkittävistäkin vaikutusarviointien puutteista tai ristiriitaisuuksista huolimatta lakiehdotukset etenevät jopa lain hyväksymiseen saakka.
Lapsiasiavaltuutetun kannanotot
Lapsiasiavaltuutettu pitää ehdotettua uuden vammaispalvelulain (675/2023) sekä siihen liittyvien muutoslakien voimaantulon siirtoa osittain ongelmallisena seuraavin perusteluin.
Pääministeri Orpon hallitusohjelman[2] mukaan hallitus käynnistää kiireellisesti lainvalmistelun, jonka tarkoituksena on turvata vammaisten oikeuksien toteutuminen ja palveluiden saatavuus, priorisoiden uuden vammaispalvelulain valmistelua lainvalmisteluprosessissa. Voimaantulon siirron tarkoituksena on huomioida vammaispalvelulakiin eduskuntakäsittelyn aikana tehdyt lisäykset ja muutokset (s. 33-34). Hallituksen esityksen mukaan kyse on pääasiassa siitä, että voimaantulon siirtäminen eteenpäin mahdollistaisi vammaispalvelulain soveltamisalan tarkentamisen eli käytännössä ikääntymisrajoituksen poistamisen vaikutusten arvioimisen ja soveltamisalan rajaamisen.
Lapsiasiavaltuutetun tehtävänä on arvioida hallituksen esitystä lasten oikeuksien näkökulmasta, joten emme ota kantaa hallituksen esitykseen ikääntymisrajoituksen osalta. Sen sijaan huomautamme, että hallituksen esityksestä ja hallitusohjelmasta ei käy ilmi, että jatkovalmistelussa olisi tarkoitus muuttaa niitä uuden vammaispalvelulain säädöksiä, joiden tarkoituksena on turvata vammaisen lapsen oikeutta palveluihin (muun muassa 19 § Lapsen asumisen tuki, 20 § Lapsen mielipiteen selvittäminen päätettäessä lapsen asumisen tuesta kodin ulkopuolella, 21 § Lapsen sivistykselliset oikeudet lapsen asuessa kodin ulkopuolella, 22 § 4 momentti esteettömän asumisen tuesta vuoroasumistilanteissa ja 24 § 2 momentti lyhytaikaisesta huolenpidosta koulunkäynnin yhteydessä). Siitä huolimatta myös näiden tärkeiden uudistusten voimaantuloa siirrettäisiin eteenpäin perustelematta asiaa tarkemmin.
Lapsiasiavaltuutettu huomautti edellä mainitusta asiasta hallituksen esitysluonnoksen lausuntokierroksella, mutta hallituksen esitystä ei valitettavasti ole riittävästi täydennetty tältä osin. Hallituksen esityksessä ei edelleenkään esitetä perusteluja sille, miksi uusi vammaispalvelulaki ei voisi näiltä osin tulla voimaan alkuperäisessä aikataulussaan 1.10.2023 alkaen. Esityksessä todetaan ainoastaan (s. 9), että laista ei ole mahdollista erottaa osaa säännöksistä tulevaksi voimaan ennen uuden soveltamisalan säätämistä ja toisaalla (s. 14), että ”[h]yväksytty vammaispalvelulaki on kokonaisuus, josta ei lähtökohtaisesti ole tarkoituksenmukaista erottaa toimeenpantavaksi vain osaa säännöksistä ennen kokonaisuuden ja tarkennetun soveltamisalan voimaantuloa”.
Hallituksen esityksessä jää varsin vähälle huomiolle se, että nykyinen lainsäädäntö ei turvaa kaikilta osin perustuslain, YK:n vammaissopimuksen ja YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen asettamia vaatimuksia. Kyseiset uudet säännökset edistäisivät vammaisen lapsen oikeutta vaikuttaa itseään koskeviin asioihin sekä oikeutta tarvitsemiinsa palveluihin.
Myös YK:n lapsen oikeuksien komitea on tuoreissa Suomen valtiolle antamissaan loppupäätelmissä[3] suositellut (kohta 30), että sopimusvaltio
- a) vahvistaa toimenpiteitä, joilla varmistetaan kaikille vammaisille lapsille osallistava opetus yleisopetuksessa
- b) estää kehitysvammaisten lasten pitkäaikaisen sijoittamisen laitoksiin ja vähentää sitä asettaen etusijalle perhehoidon ja yhteisöperustaisten palvelujen järjestämisen näille lapsille
- c) varmistaa vammaisten lasten oikeuden saada kaikki mielipiteidensä muodostamiseen tarvitsemansa tiedot, tulla kuulluksi ja saada asianmukaista tukea kommunikointiin kaikessa heitä koskevassa päätöksenteossa
- d) vahvistaa vammaisten lasten sosiaalisen osallistamisen ja yksilöllisen kehityksen tukemista.
Uuden vammaispalvelulain edellä mainitut säännökset vahvistaisivat osaltaan vammaisen lapsen oikeuksia ja asemaa suositusten mukaisesti.
Hallitusohjelmaan sisältyvä kirjaus syksyllä 2023 aloitettavasta määräaikaisesta ohjelmasta, jossa panostetaan lasten ja nuorten neuropsykologisten häiriöiden kuntoutukseen ja kuntoutuspalveluihin Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen kautta, on myönteinen. Hallituksen esityksen mukaan (s. 9) se osaltaan korvaa lapsia koskevien säännösten voimaantulon lykkääntymisestä aiheutuvia vaikutuksia. Jossain määrin tämä voi pitää paikkansa. Arviointia ei tosiasiallisesti kuitenkaan ole hallituksen esityksen perusteella mahdollista tehdä. Joka tapauksessa on selvää, että kyseinen ohjelma ei korvaa kuin pieneltä osin niitä uudistuksia, joiden tarkoitus on parantaa vammaisten lasten asemaa ja jotka nyt jäisivät odottamaan uuden vammaispalvelulain voimaantuloa 1.1.2025.
Lapsiasiavaltuutettu korostaa, että jatkovalmistelussa tulee arvioida lapsiin kohdistuvia vaikutuksia kattavasti. Hallituksen esityksen mukaan (kohta 3 Tavoitteet) uuden vammaispalvelulain voimaantulon siirtämisellä varataan aikaa vaikutusten arvioinnille, jota on tarkoitus tehdä yhteistyössä tarvittavien asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa. Kohdassa korostetaan muutosten perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia sekä hyvinvointialueiden talouteen kohdistuvien vaikutusten arviointia. On myönteistä, että tulevassa valmistelussa kiinnitetään huomiota perus- ja ihmisoikeusvaikutuksiin.
Lapsiasiavaltuutettu huomautti jo eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle uuden vammaispalvelulain hallituksen esityksestä (HE 191/2022 vp) antamassaan lausunnossa lapsivaikutusten arvioinnin puutteista.[4] Vaarana on, että lapsivaikutuksiin ei edelleenkään kiinnitetä riittävästi huomiota, kun jatkovalmistelussa mitä todennäköisemmin päähuomio on ikääntymisrajausta koskevan sääntelyn vaikutuksissa.
Lopuksi toteamme, että yleisellä tasolla on huolestuttavaa, että tunnistetuista ja merkittävistäkin vaikutusarviointien puutteista tai ristiriitaisuuksista huolimatta lakiehdotukset etenevät jopa lain hyväksymiseen saakka. Tällöin voidaan joutua nyt käsillä olevaan tilanteeseen, jossa jo ennen lain voimaantuloa katsotaan tarpeelliseksi tehdä uuteen lakiin muutoksia ja siirtää sen voimaantuloa. Nyt lausuttavana olevan hallituksen esityksen osalta vahvistuu entisestään käsitys siitä, että siirtopäätöksen ja sen vaihtoehtoisten toteutustapojen tai siirtämättä jättämisen vaikutuksia ei myöskään ole huolellisesti arvioitu ennen päätöksen tekoa. Nämä kaikki ovat omiaan heikentämään lainvalmisteluprosessin luotettavuutta ja uskottavuutta.
Jyväskylässä 6.9.2023
Elina Pekkarinen, lapsiasiavaltuutettu
Merike Helander, lakimies
[1] HE 9/2023 vp, Esityksen pääasiallinen sisältö.
[2] Vahva ja välittävä Suomi. Neuvottelutulos hallitusohjelmasta 16.6.2023. Verkossa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-763-8
[3] Loppupäätelmät Suomen yhdistetyistä viidennestä ja kuudennesta raportista, CRC/C/FIN/CO/5-6, verkossa (epävirallinen suomennos) https://um.fi/documents/35732/0/CRC_C_FIN_CO_5-6_fi+%281%29.pdf/f8e9c156-5172-0834-d6c7-201066cbc9f2?t=1691047057189
[4] Lapsiasiavaltuutetun lausunto eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle vammaispalvelulaiksi ja siihen liittyviksi laeiksi 11.11.2022. Verkossa https://lapsiasia.fi/-/laps_lausunto_stv_he1912022vp
Tiedotteet vuonna 2011
- 20.12.2011 Lapsiasianeuvottelukunta: Kuntauudistuksessa ennakoitava lapsivaikutuksia
- 9.12.2011 Netistä tunnetukea yläkouluikäisille – viranomaistietoko vain aikuisille?
- 8.12.2011 Ruotsi Suomea edellä kuritusväkivallan kitkemisessä
- 29.11.2011 Lapsiasiavaltuutettu toivoo lisää voimavaroja kansalaisyhteydenottojen käsittelyyn
- 25.11.2011 Uusia nuoria lapsiasiavaltuutetun neuvonantajaryhmään
- 25.11.2011 Nuoret neuvonantajat pohtivat kuluttajavalistusta
- 25.11.2011 Uusia nuoria lapsiasiavaltuutetun neuvonantajaryhmään
- 17.11.2011 Lapsen oikeuksien päivän kannanotto rohkaisee parempaan arkeen
- 17.11.2011 Lapset ja nuoret eivät aina tule kuulluksi ammattiauttajan vastaanotolla
- 11.11.2011 Kasvata ilolla – kehu lapsi päivässä
- 9.11.2011 Avoimet ovet lapsiasiavaltuutetun toimistossa 16.11.2011
- 9.11.2011 Lapsen oikeudet osaksi vammaispolitiikkaa
- 27.10.2011 Lapset ja nuoret ovat mukana lastensuojelun kehittämisessä Porin seudulla
- 25.10.2011 Lapsipolitiikan koordinaatiota kehitettävä
- 13.10.2011 Lapsen paras on aikuisen velvollisuus myös seurakunnassa
- 5.10.2011 Nuoret tekivät käsikirjan huostaan otetuille
- 29.9.2011 Lapsinäkökulma huomioon sairaaloiden suunnittelussa
- 28.9.2011 Lapset osaavat arvioida terveydenhoidon laatua
- 26.9.2011 Lapsiasiavaltuutettu tyytyväinen lapsinäkökulman vahvistumiseen vankeinhoidossa
- 20.9.2011 Lapsinäkökulma vahvistuu vankeinhoidossa
- 19.9.2011 Lapsiasiavaltuutettu hakee uusia nuoria neuvonantajaryhmäänsä
- 13.9.2011 Huostaanotetut lapset ja nuoret pääsevät ääneen
- 13.9.2011 Lasten ja nuorten kokemustieto hyötykäyttöön kunnissa
- 12.9.2011 Monikielisyydessä on voimaa
- 1.9.2011 Kuulovammainen lapsi haluaa saada tietoa ja tulla ymmärretyksi
- 19.8.2011 Huomio kuulovammaisten ja viittomakielisten lasten oikeuksiin
- 17.8.2011 "Ei tarvii esittää" - Koululaiset arvostavat oikeutta olla oma itsensä
- 30.6.2011 Vapaudenriiston kohteeksi joutuneiden lasten oikeuksista on huolehdittava
- 23.6.2011 Lapsiasiavaltuutettu ja järjestöt tyytyväisiä YK:n suosituksiin Suomelle
- 21.6.2011 Lapsiasiavaltuutettu näkee hallitusohjelmassa paljon jatkuvuutta
- 16.6.2011 Päättäjille käsikirja lapsiystävälliseen Suomeen
- 16.6.2011 Yksin kasvamisen ja yksin kasvattamisen aika on ohi
- 16.6.2011 Kasvatuksesta ei voi sanoutua irti
- 10.6.2011 Kouluhyvinvointi ja lastensuojelun laatu YK-komitean huolena Genevessä
- 10.6.2011 Pitääkö lapsen pärjätä yksin?
- 7.6.2011 Huostaanotetut lapset ja nuoret pääsevät ääneen
- 26.5.2011 Lapset ja nuoret tarvitsevat tietoa oikeuksistaan potilaana
- 16.5.2011 Euroopan neuvosto selvittää sairaanhoidon lapsiystävällisyyttä
- 11.5.2011 Lapset ja nuoret listasivat huolensa: Suvaitsemattomuus, aikuisuuden paine ja osallisuuden puute
- 10.5.2011 YK-raportoija tapaa lapsia Jyväskylässä
- 6.5.2011 Lapsen oikeuksista tietoa ja toimintaa päiväkoteihin
- 7.4.2011 Päätösten vaikutukset lapsiin selvitettävä ennakkoon
- 5.4.2011 Lapsen ihmissuhteille parempi tuki erotilanteissa ja lastensuojelussa
- 4.4.2011 Johanna Kiili lapsiasiavaltuutetun toimistoon edistämään lasten ja nuorten osallistumista
- 23.3.2011 Vankiperheiden lasten oikeuksista huolehdittava paremmin
- 15.3.2011 Lapsiasia- ja vähemmistövaltuutettu suosittavat: Aikuisille paremmat valmiudet puuttua lasten ja nuorten kokemaan syrjintään
- 28.2.2011 Yhteenveto lapsiasiavaltuutetun kyselystä Suomen Lasten Parlamentille
- 11.2.2011 11.02.2011Lapsiasiavaltuutettu kieltäisi alkoholijuomien mielikuvamainonnan
- 9.2.2011 YK-komitea kyseli oppilaiden hyvinvoinnista ja päihdeperheiden tuesta
- 9.2.2011 Nuorten neuvonantajaryhmä suosittelee puolueille Lasten ja nuorten hallitusohjelmaa
- 4.2.2011 Suorituspaineet ja yksinäisyys varjostavat lapsuutta ja nuoruutta
- 2.2.2011 Lapsia ja nuoria ei saa jättää yksin
- 24.1.2011 Kirsi Pollari aloitti Anne Hujalan sijaisena lapsiasiavaltuutetun toimistossa