Ruotsi Suomea edellä kuritusväkivallan kitkemisessä
Uusia nuoria lapsiasiavaltuutetun neuvonantajaryhmään
Nuoret neuvonantajat pohtivat kuluttajavalistusta
Uusia nuoria lapsiasiavaltuutetun neuvonantajaryhmään
Lapsen oikeuksien päivän kannanotto rohkaisee parempaan arkeen
Kasvata ilolla – kehu lapsi päivässä
Avoimet ovet lapsiasiavaltuutetun toimistossa 16.11.2011
Lapsen oikeudet osaksi vammaispolitiikkaa
Lapsipolitiikan koordinaatiota kehitettävä
Lapsen paras on aikuisen velvollisuus myös seurakunnassa
Nuoret tekivät käsikirjan huostaan otetuille
Lapsinäkökulma huomioon sairaaloiden suunnittelussa
Lapset osaavat arvioida terveydenhoidon laatua
Lapsinäkökulma vahvistuu vankeinhoidossa
Huostaanotetut lapset ja nuoret pääsevät ääneen
Lasten ja nuorten kokemustieto hyötykäyttöön kunnissa
Monikielisyydessä on voimaa
Lapsiasiavaltuutettu näkee hallitusohjelmassa paljon jatkuvuutta
Päättäjille käsikirja lapsiystävälliseen Suomeen
Yksin kasvamisen ja yksin kasvattamisen aika on ohi
Kasvatuksesta ei voi sanoutua irti
Pitääkö lapsen pärjätä yksin?
Huostaanotetut lapset ja nuoret pääsevät ääneen
Lapset ja nuoret tarvitsevat tietoa oikeuksistaan potilaana
Euroopan neuvosto selvittää sairaanhoidon lapsiystävällisyyttä
Lapset ja nuoret listasivat huolensa: Suvaitsemattomuus, aikuisuuden paine ja osallisuuden puute
YK-raportoija tapaa lapsia Jyväskylässä
Lapsen oikeuksista tietoa ja toimintaa päiväkoteihin
Päätösten vaikutukset lapsiin selvitettävä ennakkoon
Johanna Kiili lapsiasiavaltuutetun toimistoon edistämään lasten ja nuorten osallistumista
Vankiperheiden lasten oikeuksista huolehdittava paremmin
Lapsiasia- ja vähemmistövaltuutettu suosittavat: Aikuisille paremmat valmiudet puuttua lasten ja nuorten kokemaan syrjintään
Lapsia ja nuoria ei saa jättää yksin
LAPS/124/2024, 20.11.2024
Lapsiasiavaltuutetun lausunto oikeusministeriölle luonnoksesta kansalliseksi ohjelmaksi demokratian ja osallistumisen edistämiseksi (demokratiaohjelma)
Viite: VN/25525/2023
Lapsiasiavaltuutetun tehtävänä on arvioida ja edistää lapsen oikeuksien toteutumista. Työn perustana on YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus (SopS 59 ja 60/1991, LOS), joka on lailla voimaan saatettu ihmisoikeussopimus. Sopimus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsiasiavaltuutettu arvioi demokratiaohjelmaluonnosta yleissopimuksen näkökulmasta.
Demokratiaohjelmaluonnoksen keskeinen sisältö
Oikeusministeriön alainen virkamiestyöryhmä on valmistellut kansallisen ohjelman demokratian ja osallistumisen edistämiseksi. Ohjelma on tarkoitus antaa valtioneuvoston periaatepäätöksenä. Periaatepäätöksessä esitetään 15 strategisen tason tavoitelinjausta ja keskeistä toimenpidettä. Nämä linjaukset ja toimenpiteet koskevat äänestysaktiivisuuden edistämistä, lasten ja nuorten osallisuuden edistämistä, demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen hyvien käytäntöjen kehittämistä, hyvän keskustelun ja mielipiteen vaihtamisen kulttuurin vahvistamista, paikallishallinnon kehittämistä ja lähidemokratian toteutumisen vahvistamista, kansallisen demokratiapolitiikan kehittämistä sekä demokratian edistämistä Euroopan unionissa ja kansainvälisesti.
Ohjelman puitteissa kehitetään erityisesti julkishallinnon toimia. Periaatepäätöksen hyväksymisen jälkeen virkamiestyöryhmä laatii toimeenpanosuunnitelman ja koordinoi sen toteuttamista. Toimeenpanoon ei ole varattu erillisrahoitusta, ja se pyritään toteuttamaan käytettävissä olevin resurssein ja ministeriöiden virkatyönä sekä sovitettuna yhteen muiden valtioneuvoston kansallisten ohjelmien kanssa.
Yhteenveto lapsiasiavaltuutetun kannanotoista
-
Periaatepäätöksessä tehdyt linjaukset ovat tärkeitä ja kannatettavia.
-
Osaksi demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta tulee kirjata velvoite edistää lasten tietoisuutta omista oikeusturvakeinoistaan.
-
Lasten ja nuorten asema on hyvä tunnistaa myös paikallishallinnon kehittämisessä ja lähidemokratian toteutumisen vahvistamisessa.
-
Periaatepäätöksen toimeenpanoon tulee varata riittävästi resursseja vaikuttavuuden takaamiseksi.
-
Periaatepäätöksen tavoitelinjausten toteutumista on seurattava suunnitelmallisesti ja myös lasten näkemyksiä kuunnellen.
Lapsiasiavaltuutetun kannanotot
Lapsiasiavaltuutettu pitää ohjelmaluonnoksen tavoitteita ja toimenpiteitä kannatettavina. Lapsiasiavaltuutettu pitää erityisen myönteisenä, että kaikkiaan seitsemästä tavoitteita koskevasta alaluvusta neljässä (luvut 3.1–3.4) on huomioitu lapset ja nuoret erikseen sekä mietitty tavoitteita lasten aseman ja oikeuksien näkökulmasta. Lisäksi ohjelmaluonnoksessa on yksi pelkästään lapsia ja nuoria koskevia alaluku lasten osallisuutta koskien (luku 3.2).
Lapsiasiavaltuutetun aiemmassa ohjelmaluonnosta koskevassa lausunnossa[1] esiin nostamat ehdotukset on huomioitu nyt lausuttavana olevassa luonnoksessa kiitettävällä tavalla. Lapsiasiavaltuutetun parannusehdotukset koskivat tuolloin osallistumisen mahdollistamista haavoittuvassa asemassa oleville lapsiryhmille, moninaisia osallistumisen tapoja sekä osaamisen vahvistamista virkamiesten tai lasten kanssa työskentelevien ammattilaisten osalta. Myönteistä on myös lapsen oikeuksien komitean Suomelle kesäkuussa 2023 antamien päätelmien[2] hyödyntäminen ohjelmaluonnoksessa.
Lapsiasiavaltuutettu ehdottaa, että demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen yhteyteen (luku 3.3, tavoitelinjaukset 5–7) lisätään tiedottaminen oikeusturvakeinoista lapsille ja nuorille. Lapset eivät tunne riittävästi käytettävissä olevia oikeusturvakeinoja. Sen lisäksi, että tuntee omat oikeutensa, on tärkeä tietää, miten toimia, jos ne eivät toteudu. Puutteellinen tieto omista oikeuksista ja oikeusturvakeinoista voi vähentää lasten luottamusta toisiin ihmisiin, yhteiskuntaan, osallistumiseen ja demokratiaan. Tämä on erityisen tärkeää haavoittuvassa asemassa oleville lapsiryhmille, esimerkiksi lastensuojelun sijaishuollon piirissä oleville lapsille. Myös lapsen oikeuksien komitea on päätelmissään[3] nostanut esiin oikeuksista ja oikeusturvakeinoista tiedottamisen merkityksen. Komitea valmistelee parhaillaan uutta yleiskommenttia aiheeseen liittyen[4].
Lapsiasiavaltuutettu ehdottaa myös, että paikallishallinnon kehittämisessä ja lähidemokratian toteutumisen vahvistamisessa (luku 3.5, tavoitelinjaukset 10–11) tunnistettaisiin lapset ja nuoret erityisenä kohderyhmänä esimerkiksi hyvinvointialueuudistusta koskien. Eri väestöryhmiä ei lähtökohtaisesti eritellä kyseisessä tavoitekohdassa vaan siinä korostetaan ”kaikkia” ja ”eri kohderyhmiä”. Näihin kohderyhmiin lukeutuvat toki lapset.
Lapsiasiavaltuutettu on saanut vuonna 2024 useita kansalaisyhteydenottoja siitä, että kuntien tai hyvinvointialueiden palvelujen taloudellisiin sopeutumistoimiin liittyvässä päätöksenteossa ei ole huomioitu tai kuultu lasten näkökulmia. Lasten, nuorten ja perheiden sekä iäkkäiden perus- ja erityistason palvelujen nettokäyttökustannukset kasvoivat vuosina 2018–2022 suhteellisesti eniten[5], joten riski taloudellisten sopeuttamistoimien kohdentumisesta kyseisten ryhmien palveluihin on suuri. Siksi lapsilla ja nuorilla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon muun muassa heidän palvelujaan koskevista sopeutustoimista päätettäessä.
Lapsiasiavaltuutettu kiinnittää huomiota periaatepäätöksen toimeenpanoon ja erityisesti sen resursseihin ja vaikuttavuuteen. Toimeenpanoa tullaan tarkentamaan erillisessä toimeenpanosuunnitelmassa, joten siksi on ymmärrettävääkin, että nyt lausuttavana olevana periaatepäätös jättää toimeenpanon osalta paljon asioita auki. Toimeenpanoon ei ole varattu erillistä määrärahaa. Toimenpiteet tullaan siten toteuttamaan käytettävissä olevin resurssein ja ministeriöiden virkatyönä.
Lapsiasiavaltuutettu esittää huolensa resurssien riittävyydestä ja sen myötä siitä, mikä on periaatepäätöksen vaikuttavuus ja miten se tulee todellisuudessa näkymään lasten elämässä ja arjessa. Toimeenpanon seurannassa ja vaikuttavuuden arvioinnissa ei nyt lausuttavassa olevassa periaatepäätöksessä tunnisteta lasten ja nuorten asemaa. Mittareina voisivat lasten ja nuorten osalta toimia esimerkiksi nuorten yhteisökiinnittyminen (Nuorisobarometri [6]), Kouluterveyskyselyssä käytetyt lasten osallisuuteen liittyvät kysymykset[7] sekä lapsilta ja nuorilta itseltään koottu palaute. Lapsiasiavaltuutettu pitää tärkeänä, että periaatepäätöksessä tehtyjen tavoitelinjausten toteutumista seurataan suunnitelmallisesti ja lasten näkemyksiä kuunnellen.
Jyväskylässä 20.11.2024
Elina Pekkarinen, lapsiasiavaltuutettu
Katja Mettinen, ylitarkastaja
Terhi Tuukkanen, erikoistutkija
[1] Lapsiasiavaltuutettu (2022). Lapsiasiavaltuutetun lausunto oikeusministeriölle suomalaista demokratiapolitiikkaa 2020-luvulla koskevasta valtioneuvoston periaatepäätöksestä (luonnos).
[2] YK:n lapsen oikeuksien komitea (2023). Loppupäätelmät Suomen yhdistetyistä viidennestä ja kuudennesta raportista. Ulkoministeriön epävirallinen suomennos.
[3] Mt.
[4] Ks. YK:n verkkosivut
[5] Croell, K., Hetemaa, T., Knape, N., ym. (2023). Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen Suomessa: Valtakunnallinen asiantuntija-arvio, syksy 2023. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Päätösten tueksi 1/2023.
Tiedotteet vuonna 2011
- 20.12.2011 Lapsiasianeuvottelukunta: Kuntauudistuksessa ennakoitava lapsivaikutuksia
- 9.12.2011 Netistä tunnetukea yläkouluikäisille – viranomaistietoko vain aikuisille?
- 8.12.2011 Ruotsi Suomea edellä kuritusväkivallan kitkemisessä
- 29.11.2011 Lapsiasiavaltuutettu toivoo lisää voimavaroja kansalaisyhteydenottojen käsittelyyn
- 25.11.2011 Uusia nuoria lapsiasiavaltuutetun neuvonantajaryhmään
- 25.11.2011 Nuoret neuvonantajat pohtivat kuluttajavalistusta
- 25.11.2011 Uusia nuoria lapsiasiavaltuutetun neuvonantajaryhmään
- 17.11.2011 Lapsen oikeuksien päivän kannanotto rohkaisee parempaan arkeen
- 17.11.2011 Lapset ja nuoret eivät aina tule kuulluksi ammattiauttajan vastaanotolla
- 11.11.2011 Kasvata ilolla – kehu lapsi päivässä
- 9.11.2011 Avoimet ovet lapsiasiavaltuutetun toimistossa 16.11.2011
- 9.11.2011 Lapsen oikeudet osaksi vammaispolitiikkaa
- 27.10.2011 Lapset ja nuoret ovat mukana lastensuojelun kehittämisessä Porin seudulla
- 25.10.2011 Lapsipolitiikan koordinaatiota kehitettävä
- 13.10.2011 Lapsen paras on aikuisen velvollisuus myös seurakunnassa
- 5.10.2011 Nuoret tekivät käsikirjan huostaan otetuille
- 29.9.2011 Lapsinäkökulma huomioon sairaaloiden suunnittelussa
- 28.9.2011 Lapset osaavat arvioida terveydenhoidon laatua
- 26.9.2011 Lapsiasiavaltuutettu tyytyväinen lapsinäkökulman vahvistumiseen vankeinhoidossa
- 20.9.2011 Lapsinäkökulma vahvistuu vankeinhoidossa
- 19.9.2011 Lapsiasiavaltuutettu hakee uusia nuoria neuvonantajaryhmäänsä
- 13.9.2011 Huostaanotetut lapset ja nuoret pääsevät ääneen
- 13.9.2011 Lasten ja nuorten kokemustieto hyötykäyttöön kunnissa
- 12.9.2011 Monikielisyydessä on voimaa
- 1.9.2011 Kuulovammainen lapsi haluaa saada tietoa ja tulla ymmärretyksi
- 19.8.2011 Huomio kuulovammaisten ja viittomakielisten lasten oikeuksiin
- 17.8.2011 "Ei tarvii esittää" - Koululaiset arvostavat oikeutta olla oma itsensä
- 30.6.2011 Vapaudenriiston kohteeksi joutuneiden lasten oikeuksista on huolehdittava
- 23.6.2011 Lapsiasiavaltuutettu ja järjestöt tyytyväisiä YK:n suosituksiin Suomelle
- 21.6.2011 Lapsiasiavaltuutettu näkee hallitusohjelmassa paljon jatkuvuutta
- 16.6.2011 Päättäjille käsikirja lapsiystävälliseen Suomeen
- 16.6.2011 Yksin kasvamisen ja yksin kasvattamisen aika on ohi
- 16.6.2011 Kasvatuksesta ei voi sanoutua irti
- 10.6.2011 Kouluhyvinvointi ja lastensuojelun laatu YK-komitean huolena Genevessä
- 10.6.2011 Pitääkö lapsen pärjätä yksin?
- 7.6.2011 Huostaanotetut lapset ja nuoret pääsevät ääneen
- 26.5.2011 Lapset ja nuoret tarvitsevat tietoa oikeuksistaan potilaana
- 16.5.2011 Euroopan neuvosto selvittää sairaanhoidon lapsiystävällisyyttä
- 11.5.2011 Lapset ja nuoret listasivat huolensa: Suvaitsemattomuus, aikuisuuden paine ja osallisuuden puute
- 10.5.2011 YK-raportoija tapaa lapsia Jyväskylässä
- 6.5.2011 Lapsen oikeuksista tietoa ja toimintaa päiväkoteihin
- 7.4.2011 Päätösten vaikutukset lapsiin selvitettävä ennakkoon
- 5.4.2011 Lapsen ihmissuhteille parempi tuki erotilanteissa ja lastensuojelussa
- 4.4.2011 Johanna Kiili lapsiasiavaltuutetun toimistoon edistämään lasten ja nuorten osallistumista
- 23.3.2011 Vankiperheiden lasten oikeuksista huolehdittava paremmin
- 15.3.2011 Lapsiasia- ja vähemmistövaltuutettu suosittavat: Aikuisille paremmat valmiudet puuttua lasten ja nuorten kokemaan syrjintään
- 28.2.2011 Yhteenveto lapsiasiavaltuutetun kyselystä Suomen Lasten Parlamentille
- 11.2.2011 11.02.2011Lapsiasiavaltuutettu kieltäisi alkoholijuomien mielikuvamainonnan
- 9.2.2011 YK-komitea kyseli oppilaiden hyvinvoinnista ja päihdeperheiden tuesta
- 9.2.2011 Nuorten neuvonantajaryhmä suosittelee puolueille Lasten ja nuorten hallitusohjelmaa
- 4.2.2011 Suorituspaineet ja yksinäisyys varjostavat lapsuutta ja nuoruutta
- 2.2.2011 Lapsia ja nuoria ei saa jättää yksin
- 24.1.2011 Kirsi Pollari aloitti Anne Hujalan sijaisena lapsiasiavaltuutetun toimistossa